Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ny viden: Vikarer er godt for arbejdsmiljøet

Vikarer er et gode både for chefen og de fastansatte kolleger, viser ny undersøgelse

- Man har tidligere betragtet vikarer som nogle, der var ligeglade med den virksomhed, de var ansat i, og som hyttede deres eget skind og kun tænkte på at tjene penge. Men det viser sig, at de faktisk går højt op i at få et godt forhold til virksomhederne og de fastansatte kolleger. De er klar til at gøre noget ekstra, siger Jeanette Lemmergaard, lektor på institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet.

25.000 arbejder som vikarer
Hendes resultater viser, at der blandt landets 25.000 vikarer findes nogle meget dygtige fagspecialister, som er med til at hæve det faglige niveau blandt medarbejderne, hvor de kommer frem.

- Vikarerne får lov at fokusere på kerneopgaverne i arbejdet og slipper for de sure pligter, der kan følge med en fastansættelse, siger Jeanette Lemmergaard, der slår fast, at mange af vikarerne selv har valgt den løse ansættelsesform, som vikarbranchen er.

Hos vikarbureauet ActivCare a/s, som primært har vikarer til social- og sundhedssektoren kan man godt kende den tendens.

Vælger det selv
- Rigtig mange af vores vikarer har selv valgt den ansættelsesform. Det er ikke et mål at blive fastansat, siger Torben Evald, administrerende direktør i ActivCare a/s.

Læs også: Præst vil kurere kræft med spark i hovedet

Han fortæller, at det ofte er deltidsansatte, der tager ekstravagter for at supplere op på deres indtægt uden at være forpligtede.

Rigshospitalet er storforbruger af vikarer
Sygehusene er et af de områder, hvor der bruges flest vikarer. I Rigshospitalets interne vikarservice har de mellem 600 og 700 sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt sygeplejestuderende tilknyttet. Leder af Rigshospitalets interne vikarservice, Käthe Lemming fortæller, at vikarerne bruges ved fravær, ledige stillinger eller overbelægning.

- Vikarerne er medvirkende til, at det faste personale ikke brænder sammen eller mister gejsten, siger hun.

Læs også: Lego-ansatte: Vi må ikke læse aviser

Ifølge Käthe Lemming kommer mange vikarer igen og igen, og de bliver efterhånden specialiserede inden for bestemte afdelinger.

- Vikarerne er utrolig engagerede i deres arbejde og fungerer som gode sparringspartnere med de fastansatte, fordi de har masser af erfaringer med sig, siger Käthe Lemming.

Fremtidsforsker: Der kommer langt flere vikarer
Forskningschef ved Institut for fremtidsforskning Carsten Beck forventer langt flere flydende ansættelser i fremtiden specielt i den yngre befolkning.

- De unge kræver at deres arbejde udvikler dem, er interessant og giver dem medindflydelse, det opnår de bedst som vikarer, siger han.

Læs også: Ansatte tvinges til at gå med plastic-rygsæk

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen