TV: Har du talt Satan med dit barn i dag?

Jehovas Vidner bliver beskydt for at hjernevaske børn med en ny animationsfilm, som opdrager ungerne til ikke at lege med bestemt legetøj. Men kritikerne forstår ikke filmen, fordi de ikke tror på Gud eller djævle, lyder det fra trossamfundet. SE TV-KLIP

Det er scener som denne der forarger kritikerne:- Hvem kan godt lide magi. Er det Jehova eller Satan, spørger Lukas' mor sin dreng over et glas mælk. - Du vil da ikke gøre Jehova ked af det, vel?(Foto: Screendump fra Jehovas Vidners børne-DVD)
Det er scener som denne der forarger kritikerne:- Hvem kan godt lide magi. Er det Jehova eller Satan, spørger Lukas' mor sin dreng over et glas mælk. - Du vil da ikke gøre Jehova ked af det, vel?(Foto: Screendump fra Jehovas Vidners børne-DVD)

Se animationsfilmen fra Jehovas Vidner, der skal opdrage børn - i videoen herover
-------------------

Jehovas Vidner tager et nyt middel i brug for at ramme den yngste målgruppe: En DVD med sjovt animerede børnefilm, hvor ungerne får at vide, at de risikerer at tilfredsstille Satan, hvis ikke de dropper deres ukristelige børnelege.

DVD'en bliver uddelt til Jehovas Vidners foredrag om børneopdragelse og består af fire animerede 'lektioner'. Det er meningen, at de voksne medlemmer skal sætte skiven på for deres gudselskende poder, så de ikke havner på et forkert ikke-kristent spor.

- Filmene svarer til, hvad vi tidlligere har trykt i vores foldere og bøger. Nu tager vi blot det medie i brug, som folk bruger i dag som et led i bibelundervisningen, siger Erik Jørgensen, talsmand for Jehovas Vidner i Danmark og redaktør på magasinet Vagttårnet til ekstrabladet.dk.

Satan kan godt lide magi
På DVD'en kan man i 'Lektion 2 - Adlyd Jehova' møde drengen Lukas, der lystigt og begejstret leger med et stykke plasticlegetøj - den flyvende troldmand 'Sparlock'. Legen er dog ikke noget, der falder i Lukas' mors smag:

- Lukas, hvem kan godt lide magi? Jehova eller Satan?, spørger drengens mor retorisk over et glas mælk.

Drengen er godt klar over, at det kan Satan.

- Det er rigtigt. Magi er noget ondt. Det er derfor, Jehova hader det. Er du sikker på, du vil lege med noget, som Jehova hader?

Drengen overvejer situationen, og forestiller sig, at en glubsk slange tilbyder ham at lege videre med Sparlock, indtil han beslutter sig.

- Jeg har ikke lyst til at gøre Jehova ked af det, siger han. Og næste scene viser, hvordan mor og søn i fællesskab smider det djævelske stykke plastic i skraldespanden for i stedet at cykle en dejlig tur.

Indoktrinering og hjernevask
Animationsfilmen møder dog hård kritik fra Poul Dal, der er formand for Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner. Han mener, at børnene der ser filmen, bliver voldsomt indoktrineret:

- Det er jo en form for hjernevask i det, at børnene ikke forstår, hvad der foregår, siger Poul Dal til ekstrabladet.dk. Han er 69 år, og blev selv født ind i trossamfundet, men brød i 1995 ud igen efter 35 års medlemsskab:

- Jehovas Vidner danner skræmmebilleder for de mindste. Det er jo angstfremkaldende for børnene, når de i filmen siger, at det at lege med figuren er Satans handling. Det er stærke metoder, som jeg ikke bryder mig ikke om, siger Poul Dal.

Han siger, at metoderne for at fange det unge publikums opmærksomhed er langt skrappere nu, end da han selv var barn.

De tror bare ikke på Gud og djævle
Den kritik giver talsmanden for Jehovas Vidner dog ikke meget for:

- Den reaktion hører til i et sekulært samfund, hvor man hverken tror på Gud eller djævle, siger Erik Jørgensen, der tager skarp afstand fra udtrykket 'hjernevask':

- Okkultisme er farligt, derfor vil vi ikke tilskynde til det. Vi mener forældre har ret til at opdrage deres børn, og at børnene skal adlyde deres forældre. Vi tror på, der er en Gud til. Det er svært for andre at forstå det, siger han.

Er animationsfilmen fra Jehovas Vidner hjernevask eller blot udtryk for god børneopdragelse. Se tv-klippet over artiklen, og stem i boksen til højre.

Er børnefilmen fra Jehovas Vidner hjernevask?

Se resultat

Er børnefilmen fra Jehovas Vidner hjernevask?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
1 af 3 Drengen Lukas er ved at blive fristet af Satans repræsentant i form af en slange. Kritikere mener, at Jehovas Vidner maler skræmmebilleder for børn.(Foto: Screendump fra Jehovas Vidners børne-DVD)
2 af 3 - Jeg er så stolt af dig, siger Lukas' mor, da drengen smider Sparlock i skraldespanden. (Foto: Screendump fra Jehovas Vidners børne-DVD)
3 af 3 Det er scener som denne der forarger kritikerne:- Hvem kan godt lide magi. Er det Jehova eller Satan, spørger Lukas' mor sin dreng over et glas mælk. - Du vil da ikke gøre Jehova ked af det, vel?(Foto: Screendump fra Jehovas Vidners børne-DVD)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen