Danske rederier fragter våben til massedrab

Mens danske politikere står i kø for at støtte Mellemøstens spirende demokratier med fine ord og avancerede kampfly, sejler danske rederier i stor stil våben og ammunition til områdets diktatorer

Skibsreder Jørgen Folmer har det fint med at sejle ammunition til konfliktområder. (Privatfoto)
Skibsreder Jørgen Folmer har det fint med at sejle ammunition til konfliktområder. (Privatfoto)

En af de involverede skibsredere er Jørgen Folmer fra H. Folmer & Co. Ekstra Bladet kan nu afsløre fire hidtil hemmeligholdte sejladser fra 2010 og 2011, hvor hans rederi sejler militært udstyr til regimer i Mellemøsten og Nordafrika.

En af leveringerne fandt sted den 7. juni 2011. Her ankom skibet Danica Brown til Egypten med mere end 19 ton ammunition til de egyptiske myndigheder. Kuglerne og krudtet blev leveret midt i en revolution, hvor tusinder af civile i løbet af foråret var blevet dræbt og såret af regimets soldater og politi. I tiden efter H. Folmers levering og frem til i dag er mere end 100 civile dræbt af de egyptiske myndigheder

– Folmers skibe sejler næsten kun med våben. Ofte til problematiske destinationer. Utallige gange gennem årene er jeg stødt på hans skibe, siger direktør Sergio Finardi fra den amerikanske tænketank Transarms, som følger og kortlægger international våbentransport.

I Amnesty tager man også skarp afstand til rederier som H. Folmer.

– Det er problematisk, at regimer, som groft undertrykker deres befolkninger og krænker menneskerettighederne, har så let adgang til våben, ammunition og udstyr. Formidler man våben og ammunition, er man med til at holde regimerne ved magten, siger Dan Hindsgaul fra Amnesty International.

Ekstra Bladet fanger Jørgen Folmer på en mobiltelefon i Singapore.

Skibsreder: 'Det har jeg det fint med'
- Hvordan har du det med, at den ammunition, du leverer, med stor sandsynlighed slår civile ihjel?

- Når jeg sejler våben fra USA til danmark eller et andet sted i verden, så er det fuldt lovligt, så det har jeg det fint med.

- Får du ikke en dårlig smag i munden, når den ammunition, du sejler derned, med stor sandsynlighed har slået civile ihjel?

- Fordi jeg sejler med ammunition, der skal bruges til en pistol, så vil den jo, uanset om den skal bruges i Danmark eller et andet sted i verden, kunne bruges til at slå et menneske ihjel.

- Du er jo klar over, at der er overhængende sandsynlighed for, at de 19 ton ammunition, du leverer, bliver brug til at slå civile ihjel med, ikke?

- Ja, og nu fremstiller du det sikkert til almindelige mennesker, som om at nu har vi afleveret fire patroner dernede, og så er fem mand døde.

- Jamen det er jo ikke kun fre patroner. Du afleverede 19 ton ammunition?

- Jo. Jeg må tilstå, at jeg ikke ved, hvad det var for en type ammunition, vi afleverede. Og du kan jo ikke forbyde al våbentransport.

- Man kunne jo have mere kontrol med sejladser til urolige områder, så det eksempelvis ike havde været muligt for dig at sejle våben til Egypten, hvor civile bliver slået ihjel?

- Jamen, det kan jeg måske godt være enig med dig i. Der var nu ikke tale om en transport specifikt til Egypten. Det var et af flere stop på den tur.

VED DU NOGET OM SAGEN?
Så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller 1224@eb.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere