Svenskere: DMI Nordens dårligste vejrtjeneste

Svensk avis slagter DMIs sommervejrs-prognoser, men instituttet tager kritikken roligt

DMI får på puklen af en svensk avis for at være dårligst til at forudsige vejret. (Foto: Digo)
DMI får på puklen af en svensk avis for at være dårligst til at forudsige vejret. (Foto: Digo)

Som om sommervejret ikke var dårligt nok, så får DMI tæsk af svenskere, der mener DMI er de dårligste til at forudse det dårlige vejr.

Den svenske avis Dagens Nyheter har gennem længere tid har sammenlignet seks store, nordiske vejrtjenesters prognoser med vejret. Noget, der nok burde stemme nogenlunde over ens.

Læs også:

Se også: Vejreksperter dybt uenige om sommeren

Resultatet er kedelig læsning for undersøgelsens danske deltager, DMI.

DMI rammer kun hver tredje, siger svenskerne
Kun i 37 procent af tilfældene ramte danskerne plet, hævder Dagens Nyheder.

Dagens Nyheter har analyseret vejrprognoser fra seks vejrtjenester i 40 dage i 19 svenske byer. Den gennemsnitlige træfsikkerhed er 46 procent - med andre ord er det kun hver anden vejrprognose, der stemmer med vejret.

Det er meget, meget svært
DMI er naturligvis ikke vildt begejstrede for at blive hængt ud af svenskerne, men tager alligevel kritikken forholdsvis roligt.

- Man skal kigge på for eksempel regn. Falder der en halv millimeter eller to millimeter? Det er meget, meget svært at forudsige for et specifik sted, siger sektionsleder Bent Sass fra DMI.

Han forklarer, at en vejrudsigt for for eksempel 'Roskilde' dækker et område på mindst 20 gange 20 kilometer, og når man ser på små nedbørsmængder, kan der være store forskelle alt efter, hvor i området man er. Derfor kan sagtens vi opleve, at der kommer mere eller mindre regn end vejrudsigten siger.

- I vores lange vejrudsigter har vi gradueret nedbørsmængden, så det ikke er et specifikt tal. Man kan ikke sige kategorisk, hvor meget nedbør der kommer. Specielt her om sommeren, forklarer Bent Sass.

Svært at sige, hvor skyerne kommer
Desuden mener Bent Sass, at ideen om at omsætte et skydække til et tal - og i sidste ende en sky på et vejrkort - er en svær størrelse at håndtere.

Undersøgelsen er for lille til, at DMI anerkender dens konklusioner.

Undersøgelsen bedste vejrtjeneste er DMI's svenske pendent, SMHI (Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut) som rammer plet i 56 procent af tilfældene, herefter kommer det norske site yr.no, der drives af NRK og det norske meteorologiske institut. Sjovt nok bruger alle tre samme prognosemodeller.

DMI: Ingen hedebølge på vej
En ting vil Bent Sass om ikke garantere, så i hvert fald sige med rimelig sikkerhed: Der er ikke varm højsommer lige om hjørnet.

- Vi holder øje hele tiden efter de meteorologiske begivenheder, der kan vende billedet. Men der er ikke noget på vej, siger Bent Sass.

Det er så her, man håber på, at DMI tager gruelig fejl.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen