Libyske vælgere ser valget som en festdag

Frygt for vold i navnligt den østlige del af landet, hvor helikopter med valgmateriale blev beskudt

Op til valget har der været politiske demonstrationer og møder i hovedstaden Tripoli. Her et vælgermøde for partiet Al Wattan. (Foto: AP/Manu Brabo)
Op til valget har der været politiske demonstrationer og møder i hovedstaden Tripoli. Her et vælgermøde for partiet Al Wattan. (Foto: AP/Manu Brabo)

Der var køer foran stemmelokalerne i den centrale del af Tripoli tidligt lørdag, da Libyen indledte landets første frie valg i 50 år.

- Ingen kan beskrive den glæde, jeg er opfyldt af i dag. Det er historisk, siger den 40-årige Fawziya Omran, som var en af de første til at stemme på en skole i det centrale Tripoli.

Flere af de kvindelige vælgere bar det nye libyske flag på ryggen eller havde smykker på i flagets farver: røde, grønne og sorte.

- Jeg er libyer i et frit Libyen, siger Mahmud Mohammed Al-Bizamti og tilføjer:

- I dag er som et bryllup for os. Jeg er her i dag for at hjælpe demokratiet på vej.

Se også: Valget i Libyen er udsat til 7. juli

Op mod tre millioner vælgere går til stemmeurnerne for at vælge en nationalforsamling ved det første valg siden Muammar Gaddafis fald.

- Valget er en milepæl, siger Alexander Graf Lambsdorff, som leder de 21 EU-observatører, der skal overvåge valghandlingerne sammen med 48.000 libyske valgobservatører.

- Vi håber, situationen forbliver rolig. Langt de fleste vil stemme. Omkring 80 procent ønsker at stemme, siger Lambsdorff.

EU-observatørerne er blevet forstærket i Benghazi i den østlige del af landet, hvor der er mest frygt for vold. En helikopter med materiale til lørdagens valg blev fredag tvunget til at nødlande uden for Benghazi, efter at den kom under beskydning med anti-luftskyts. En mand, der arbejdede for valgkommissionen, mistet livet ved angrebet.

Helikopteren måtte efter episoden lande i lufthavnen Benina International Airport.

Hamed Al-Hassi, som er chef for det militære råd i Cyrenaica-regionen, siger, at det endnu ikke er klart, hvem der står bag angrebet.

Tidligere fredag blev et sundhedscenter i Benghazi ramt af to raketter. Ingen mennesker blev såret ved angrebet.

Iagttagere tror på, at der efter valget vil blive udviklet et samarbejde mellem islamiske og liberale grupper, da selv mange liberale er af den overbevisning, at landets love skal være baseret på de muslimske sharialove.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen