Kommunerne vil hyre ledige lærere på dagpenge

Det mangler kun handling fra Slotsholmen, så kan ledige lærere komme i sving, lyder det.

En række af landets kommuner vil have lov til at ansætte arbejdsløse skolelærere på en særlig forsøgsordning, hvor lærerne arbejder for deres dagpenge.

Sammen med Danmarks Lærerforening forsøger blandt andet København, Århus og Odense kommuner at lægge pres på beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), så de får mulighed for både at hjælpe de ledige lærere og få bedre undervisning i skolerne.

- Vi skal have så mange værktøjer som muligt for at få de nyuddannede ud i job. Ellers er det klart, at de søger job andre steder. Dermed risikerer de at komme længere væk fra den uddannelse, vi som samfund har betalt, siger rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense, Peter Rahbæk Juel (S).

- Det er særligt kritisk med lærerne, fordi vi kan se, at der inden for få år vil blive mangel på dem, siger han.

Læs også: Der er masser af mobning på lærerværelset

Formanden for Børn- og Unge-udvalget i Aarhus, Thomas Medom (SF), støtter ideen, selv om han erkender, at der er en risiko for, at det forringer arbejdsløse læreres mulighed for at får et ordinært job.

- Det er ikke uden betænkeligheder, vi vil gå videre med det her. De unge lærere skal nemlig ikke ind og overtage eksisterende stillinger. Men vi synes i den her meget alvorlige situation, at det giver mening at få ordningen søsat, siger han.

Han henviser til, at der i øjeblikket er knap 1.000 ledige nyuddannede lærere. Endnu flere ventes at stille sig op i køen i løbet af sommeren.

I Aarhus mener man at kunne finde job til mindst 50 lærere og det politiske flertal for ordningen er allerede på plads. I Faxe står man klar med jobtilbud til mindst ti ledige lærere.

- Vi synes jo ligesom lærerne, at det er fortvivlende med den store gruppe ledige nyuddannede. Derfor er det vigtigt at de kommer hurtigt i job og på den måde vedligeholder den uddannelse, de har taget, lyder det fra Faxes borgmester, Knud Erik Hansen (S).

Læs også: Danskerne: Skolelærere mæsker sig i ferie

Ifølge både lærere og kommuner er det op til at beskæftigelsesministeren at give sin støtte til, at de unge ledige lærere kan komme i gang på skolerne.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, oplyser, at han vil sidde parat hele sommeren i tilfælde af, at ministeren indkalder til møder om sagen.

- Vi er klar, så må vi håbe at ministeren har samme holdning. Jeg forventer, at der sker noget i den her sag senest i starten af august, siger han.

Læs også: 200.000 danskere kan få mere i dagpenge

Siden forslaget blev fremsat i starten af maj har kommunerne holdt møder med de lokale lærerforeninger. Her har omdrejningspunktet især været, at ordningen ikke må koste ordinære job.

Dermed accepterer kommunerne over en bred kam, at ansættelsen af de ledige sker med godkendelse fra tillidsmanden på den enkelte skole.

Anders Bondo Christensen lover i den sammenhæng, at en senere evaluering af ordningen vil have fokus på netop, at den ikke må gå udover ledige læreres mulighed for at få et ordinært job.

Fra Faxe på Sydsjælland garanterer Knud Erik Hansen, at lærerne vil blive ansat som et supplement og en styrkelse af lærerstaben på de ni folkeskoler i kommunen.

- De unge kan give vores lærere ekstra overskud til eksempelvis at give mere opmærksomhed til elever, som har det fagligt svært, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kommunernes nye udmelding fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Læs også: Fupfirma tog røven på 100 arbejdsløse

Læs også: Hver femte arbejdsløse undgår familiefesten

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen