Advokater advarer mod ny lov om sort arbejde

Et lovforslag, der skal bekæmpe sort arbejde, har udløst en debat om grundlæggende frihedsrettigheder.

Regeringspartiet SF afviser en skarp kritik fra Advokatrådet, som beskylder regeringen for at gå på kompromis med grundlæggende danske retsprincipper med et nyt lovforslag mod sort arbejde.

Et af elementerne i lovforslaget går ud på, at man som borger skal kunne retsforfølges, hvis man får udført sort håndværksarbejde. I dag er det alene håndværkeren, der pådrager sig et strafansvar, hvis han "glemmer" at betale skat.

- Loven vil medføre et helt nyt princip i det danske retsvæsen, hvor borgeren kan komme til at hænge på noget, som andre har gjort, skriver Advokatrådets Skatteudvalg i en meddelelse.

Men det er en misforståelse, siger Jonas Dahl, skatteordfører for SF.

- Hvis borgeren har dokumentation for, at han har betalt en regning fuldstændig retmæssigt, så hæfter han selvfølgelig ikke for noget, siger han.

- Men jeg hører desværre håndværkere fortælle historier om kunder, der kommer med store tasker med penge, og foreslår, at man ordner det uden regning. Selv meget store beløb. Det vil vi gerne til livs, siger Jonas Dahl.

Lovforslaget indebærer også en udvidelse af Skats muligheder for at kontrollere håndværksarbejde, som foregår på en privat grund. Skat skal ifølge lovforslaget have mulighed for at gå ind på grunden og for eksempel bede håndværkerne om at identificere sig.

- Dermed får Skat videre beføjelser end politiet har i dag, lyder det fra Advokatrådet, som mener, at forslaget er i konflikt med grundlovens basale rettigheder om frihed og privat ejendomsret.

Også her er Jonas Dahl helt uenig.

- De får ikke lov til at gå ind i folks hjem, men kun ind i haven. Det er de samme beføjelser, som Arbejdstilsynet allerede har i dag.

- Sådan som det er i dag, så kan illegale østeuropæiske håndværkere bare gemme sig bag hækken og nægte at udtale sig. Det synes vi ikke er rimeligt, men det er klart, at man skal have en mistanke, før man går ind, siger han.

Onsdag i næste uge har Advokatrådet foretræde for Folketingets Skatteudvalg, for at uddybe kritikken.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter