Aldi vil bestemme over kassedamers ferie

Kassedamer skriver under på, at de skal slappe af i deres ferie. Men det bestemmer arbejdsgiveren ikke, siger ekspert

Aldi vil bestemme over kassedamers ferie. (Foto: Klaus Gottfredsen)
Aldi vil bestemme over kassedamers ferie. (Foto: Klaus Gottfredsen)

Kassedamer, butikschefer og andre medarbejdere i Aldi's 250 butikker i Danmark skriver nemlig under på, at feriens formål er rekreation.

De skal med andre ord slappe af i ferien - og i hvert fald ikke spilde deres kræfter på at arbejde for andre end Aldi.

Men denne formulering i Aldi's standardkontrakter holder ikke i retten, vurderer Peter Breum, der er advokat med speciale i arbejds- og ansættelsesret.

- Det udstiller jo en slags åndelig hånd- og halsret over medarbejdere, som minder om den slags, der eksisterede i japanske virksomheder i gamle dage, siger han.

Læs: Chefer stille flere vilde krav i kontrakter

Arbejdsgivere kan med rette forvente, at medarbejdere møder veludhvilede op efter deres ferie, forklarer han. Ligesom det forventes, at man sover om natten, går i bad om morgenen og ikke møder fuld op på arbejde.

Men hvordan man bruger sin ferie, det må hverken Aldi eller andre arbejdsgivere blande sig i.

- Om du bestiger et bjerg, knokler i dit økologiske hobbylandbrug eller sover 14 dage på en strand - det er fuldstændig underordnet, så længe du er i stand til at passe dit arbejde, når ferien er overstået, siger Peter Breum.

Læs: Så meget skal Aldi-ansatte finde sig i

I supermarkeder som Bilka, Føtex og Netto, står det medarbejderne frit for, hvordan de vil bruge deres ferie.

- Vi håber da, at vores medarbejdere nyder ferien og kommer glade og veludhvilede tilbage, men vi blander os ikke i, hvad de laver, siger HR-manager Charlotte Ærthøj Lind fra Dansk Supermarked.

Dansk Supermarked nøjes med en henvisning til Ferieloven i deres kontrakter. Heri fremgår det, at medarbejdere gerne må bruge deres ferie på at arbejde for andre, så længe det ikke går ud over det timeantal, som personen har forpligtet sig til at arbejde hos den enkelte arbejdsgiver.

Også her er Aldi altså på kant med reglerne, når de i deres kontrakter både henviser til Ferieloven og samtidig kræver, at medarbejdere ikke må "udføre erhvervsaktiviteter" i strid med feriens formål om rekreation.

Læs: Aldi vil have fingre i kassedamers erstatning

Ifølge arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Aalborg Universitet er det direkte 'dumt', at Aldi skriver den slags i en ansættelseskontrakt.

- Ideen er jo god nok, men burde være formuleret som en værdi til inspiration frem for som et direkte påbud, siger han.

Aldi's feriekrav signalerer ført og fremmest manglende tillid til medarbejderne, mener Ole Fogh Kirkeby, der er professor i ledelsesfilosofi på CBS.

- Det udstiller, at Aldi ikke betragter sig selv som en virksomhed for særligt kompetente og ansvarlige medarbejdere. De er med andre ord med til at definere sig selv som alt andet end en højstatusvirksomhed, siger han.

Læs: Så farligt er det at arbejde i Aldi

De mange strikse krav i den tyske discountkædes kontrakter overrasker på ingen måde Einar Baldursson.

- Der er en afgrund til forskel på Tyskland og Danmark. Tyskland er 20 år bagud hvad angår balance mellem arbejde og fritid, ledelse, og medarbejderansvar, forklarer arbejdspsykologen.

Hvor vidt det nu også er tilfældet, ville Avisen.dk gerne have spurgt Aldi's danske ledelse om. Ligesom vi gerne ville have spurgt dem, hvad de mener om bjergbestigning og ekstraarbejde i ferien.

Heller ikke denne gang har direktør Jan Lund reageret på vores henvendelse.

Læs: Det kræver Aldi i kontrakten

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere