Læger: Cigaretter skal koste 54 kroner

Rygere skal punge ud med 54 kroner per cigaretpakke, mener Lægeforeningen

Det bliver dyrt at få sig en smøg, hvis Lægeforeningen får sin vilje. (Foto: Colourbox)
Det bliver dyrt at få sig en smøg, hvis Lægeforeningen får sin vilje. (Foto: Colourbox)

Det skal være dyrere at suge skadelig cigaretrøg ned i lungerne.

Sådan lyder et af budskaberne i Lægeforeningens nye tobakspolitik, der bliver fremlagt og diskuteret i forbindelse med foreningens årsmøde lørdag.

I tobakspolitikken opfordrer lægerne blandt andet til at hæve afgiften på tobak, så en pakke cigaretter fremover kommer til at koste 54 kroner.

- Højere priser på cigaretter har den virkning, at færre unge begynder at ryge, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg.

- For at den forebyggende effekt slår igennem, skal prisen på en pakke med 20 cigaretter være 54 kroner, som er det niveau Forebyggelseskommissionen anbefaler, fortsætter hun.

Forebyggelseskommissionen blev nedsat af den tidligere regering i januar 2008.

Kommissionens opgave var at analysere hvilke sundhedsmæssige udfordringer, samfundet står overfor og, hvor der skal sættes ekstra ind.

For tre år siden anbefalede kommissionen at hæve prisen på danske cigaretpakker til 50 kroner.

- Det her er en opfølgning på den anbefaling. Nu er der gået tre år og derfor har vi prisjusteret tallet, siger Jette Dam-Hansen.

Ud over at det skal være dyrere at købe tobak, ønsker Lægeforeningen, at tobak ikke skal være synligt i butikkerne, og at producenterne af tobak skal oplyse myndighederne om de stoffer, som bliver tilsat tobakken for at øge afhængigheden.

Regeringens nye aftale om en rygelov, medfører stramninger, men dog ikke et totalt forbud mod rygning i alle offentligt tilgængelige bygninger og på arbejdspladser. Det får Lægeforeningen til at kræve en endnu strammere rygelov, når loven skal revideres.

14.000 danskere dør hvert år som følge af rygning. Endnu flere bliver syge af tobak og rammes af kræft, lunge- og hjertesygdomme.

Hvad mener du? Er det i orden, hvis cigaretternes pris stiger til 54 kroner for en pakke med 20 stk.? Giv din mening til kende i debatten forneden og deltag i afstemningen til højre.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere