USA's fattigste by: - Her skal mine børn ikke vokse op

Vold og skyderier hører til dagens orden i USA's fattigste by. Ekstrabladet.dk har besøgt Reading, Pennsylvania

Salvador Vangas, 31, siger, at han har fortrudt, at han flyttede familien til Reading, Pennsylvania, der er USA's fattigste by. (Foto: Benjamin Kürstein)
Salvador Vangas, 31, siger, at han har fortrudt, at han flyttede familien til Reading, Pennsylvania, der er USA's fattigste by. (Foto: Benjamin Kürstein)

READING (ekstrabladet.dk): Drømmen om en bedre fremtid med eget hus og have fik Salvador Vangas til at vende bandemiljøet i Californien ryggen og flytte familien til Reading, Pennsylvania, på den amerikanske østkyst.

Salvador Vangas, 31, fortæller, at han fandt et billigt hus til sin kone og ni børn, men den lave husleje kommer alligevel med en høj pris.

– Alt for høj, understreger den arbejdsløse tømrer med latinamerikanske rødder og peger ud på gaden foran huset, hvor byens prostituerede samler kunder op.

Livet i Reading blev aldrig, som det tidligere bandemedlem havde håbet. Vold, kriminalitet og armod forpester lokalområdet. Salvador Vangas siger, at han har fået nok.

– Jeg vil ikke have, at mine børn skal vokse op her. Jeg vil ikke have, at de bliver skudt eller slået ihjel, fortæller han til ekstrabladet.dks udsendte.

46 millioner fattige
Vangas-familien tilhører den voksende gruppe af fattige amerikanere, der overlever ved hjælp af statslige fødevarekuponer og børnetilskud. Sidste år levede 46 millioner amerikanere - godt 15 procent af befolkningen - i fattigdom.

Reading er ifølge U.S. Census Bureau USA's fattigste by, hvor hele 41 procent af indbyggerne lever under den officielle fattigdomsgrænse - en indtægt på 22.000 dollar om året for en familie på fire.

Readings triste rekord har sat sit tydelige præg på byen, der består af en endeløs række lukkede butikker og tomme huse med brædder for døre og vinduer og ukrudt i forhaverne. Men sådan har det ikke altid været.

Skudt ved værtshus
For 50 år siden var byen symbolet på industriel succes og fremgang med tekstilindustri, jernbanetrafik og fabrikker, der blandt andet leverede dele til automobilindustrien. Men efterhånden som produktionen blev sendt til udlandet, er Reading sunket ned i armod.

Stemningen er heller ikke munter på værtshuset Slammers Bar. Barejer Brian Doerrman, 52, har kun en enkelt kunde i butikken, da ekstrabladet.dk kigger forbi. Doerrman, der har drevet baren i 14 år, fortæller, at de mange virksomhedslukninger har forandret byen.

– Før kom arbejderne på besøg i baren, når skifteholdene sluttede. Den gang var området her pænt og sikkert. Men forleden nat var der en mand, der blev skudt lige nede af gaden. Den slags er hverdag nu, konstaterer barejeren.

Gav naboen blodtud
I nærheden af Slammers Bar står det unge ægtepar Ashley Gonzales, 21, og Tywaun Terrell, 18, på verandaen foran deres lille hus. Mens vi taler med parret, opstår der pludselig tumult.

En nabo og Tywaun Terrell er uvenner over gensidige beskyldninger om skidtsnak. Nu bliver fjendskabet korporligt. Slagsmålet ender med, at naboen bliver kørt til hospitalet med blod fra næse og mund. Politiet bliver tilkaldt.

– Du bliver indkaldt til retten. Så må en dommer tage stilling til, hvad der skal ske, siger en betjent til Tywaun Terrell.

Drømte om eget hus
Terrell flyttede ellers til Reading fra New York for at få en frisk start på livet. Ashley var boligløs, og det var drømmen om eget hjem, der fik dem til at flytte til Reading med deres lille søn. Men drømmen punkterede.

– Jeg vil ikke have, at min søn vokser op her. Her var mange skyderier sidste sommer, forklarer moren og tilføjer opgivende:

– Det stopper aldrig.

1 af 4 Huslejen er lav, men til gengæld er kvarteret ikke meget at skrive hjem om. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 4 Reading, en by med 88.000 indbyggere, er præget af tomme huse med brædder for døre og vinduer og ukrudt i forhaverne. (Foto: Benjamin Kürstein)
3 af 4 Ashley Gonzales, 21, og Tywaun Terrell, 18, flyttede til Reading fra New York. (Foto: Benjamin Kürstein)
4 af 4 Salvador Vangas, 31, siger, at han har fortrudt, at han flyttede familien til Reading, Pennsylvania, der er USA's fattigste by. (Foto: Benjamin Kürstein)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere