Norge og Sverige kæmper for snusen

Nyt EU-direktiv mod snus vækker ikke varme følelser blandt dem, der bruger den tobakstype i Norge og Sverige

Norske og svenske politikere kæmper for retten til at sætte en klump snus op under læben. Både fra EU og antitobaksorganisationer er der pres for at få et forbud mod det, der er noget nær nationaltobak i Sverige og Norge.

Fremskrittspartiet i Norge har i en resolution, som blev vedtaget på partiets landsmøde på Gardermoen nord for Oslo søndag, afvist en række forslag fra Nationalt Råd for Tobaksforebyggelse.

Det norske råd har blandt andet foreslået at forbyde snus, rygelokaler og salg af taxfree tobak.

- Landsmødet afviser alle disse forslag, da de bygger på en formynderisk holdning og er en hetz mod rygere og brugere af snus, hedder det i resolutionen.

Den fastslår endvidere, at rygere udsættes for heksejagt af statslige myndigheder.

Jøran Kallmyr fra Oslo vil gøre Fremskrittspartiet til snusbrugernes parti. Han gik kraftigt imod det EU-direktiv, som skal begrænse brugen af snus.

- Jeg vil ikke dikteres af en bureaukrat i Bruxelles, som aldrig har haft en pris snus under læben, siger Kallmyr.

Han beskriver snus som det vigtigste folkesundhedsprodukt siden antibiotikaens opdagelse og henviste til, at mange rygere har lagt cigaretterne på hylden ved at gå over til snus.

Den svenske EU-parlamentariker Christofer Fjellner fra Moderaterna er heller ikke vild med EU-Kommissionens forsøg på at gennemføre et forbud mod snus. Han kalder det et alvorligt overgreb.

- Det er et overgreb på snusbrugerens livsstil, på svensk folkesundhed og på selve betingelserne for svensk medlemskab af EU, siger den unge, svenske Europapolitiker til Sveriges Radio og tilføjer:

- Snus er og forbliver det mindst skadelige af alle tobaksprodukter. Jeg regner med, at Sverige vil kæmpe imod med næb og klør.

Christofer Fjellner lægger ikke skjul på, at han er en af de cirka en million snusbrugere i Sverige.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere