Chefens tilbud til tykke ansatte: Hvad med en kur?

I 24 kommuner får de overvægtige ansatte tilbud om at slanke sig på kommunens regning, skriver Avisen.dk

(Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)
(Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)

Først var det øllen. Så var det smøgen. Og nu er det fedtet, som cheferne i landets 98 kommuner forsøger at fjerne fra medarbejderne.

Lige nu har 24 ud af landets 98 kommuner fået 100 millioner kroner til at blande sig i, om de ansatte er æble- eller pæreformede. Det viser en optælling, Avisen.dk har lavet på baggrund af tal fra Forebyggelsesfonden.

204 pædagoger skal 'lette måsen'
I Fredericia skal 67 machomænd på skrump i projektet 'Fra runde til sunde brandmænd'. I Gentofte skal 204 pædagoger bevæge sig fire år yngre i projektet 'Get moving', der lidt frimodigt oversat betyder 'let måsen'. Og i Faxe har 40 SOSU’er været på slanketur sammen.

Læs om Joan: Tabte 19 kilo – men tog 10 på igen

Det skal medarbejderne ikke blive fornærmede over, mener næstformanden i Kommunernes Landsforening (KL). Tværtimod.

- Det er rigtigt, at vi bevæger os et skridt længere ind i den ansattes privatsfære, end vi hidtil har gjort. Derfor vil jeg også gerne understrege, at det her er frivillig personalepleje, siger Erik Fabrin.

Han anerkender, at kommunale slankekure ligger et kollektivt pres på den enkelte.

- Det må vi som kommuner være bevidste om. Den enkeltes vægt må ikke få konsekvenser for hendes eller hans ansættelsesforhold, fastslår næstformanden i KL.

Sociolog Nanna Mik-Meyer, der er leder af Center for Health Management på Copenhagen Business School, mener dog, at det er en sandhed med modifikationer.

- Når du er ansat, er det ikke dig, der bestemmer. Din ansættelse giver dig visse forpligtelser, og din leder har visse forventninger til dig. Man kan derfor diskutere, hvor frivillig en slankekur for svært overvægtige social- og sundhedsassistenter er, siger hun.

Blot en tabte sig
Hun erkender, at samfundet står overfor en stor udfordring med et stigende antal overvægtige danskere. Og hvis kommunerne sender medarbejderne på slankekur for at gøre dem bedre til at passe deres arbejde, er det godt.

Undersøgelse: Fede fædre får fede børn

- Men hvis kommunerne bliver moraliserende og vil give de ansatte en bedre livskvalitet, bliver det illegitimt. Det er jo langt fra sikkert, at de overvægtige oplever, at deres liv er dårligt, siger hun.

I Faxe Kommune meldte 40 SOSU-assistenter sig til et slankeprojekt. Projektet varede i 12 månder. Da de var gået, kunne kommunens sundhedskonsulent, Karina Gellert Johannsen boet op:

22 assistenter faldt fra. 12 blev hængende. Kun to kvinder tabte sig mærkbart, og kitlen er igen begyndt at stramme på den ene af dem.

- Resultatet er noget magert, så vi må selvfølgelig spørge os selv, om vi har fået sundhed nok for pengene, siger hun.

Det har de ikke, mener professor og chef ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, Torben Jørgensen.

Fed McDonald’s-chef fik erstatning

- Det er ment omsorgsfuldt, men man kan diskutere, om kommunernes isolerede projekter er pengene værd. Hvis en kommune spurgte mig, ville jeg råde den til at bruge kræfterne på at skabe en sund kultur i hele kommunen, siger han.

- Generelt har slankekure en kortvarig effekt. Den eneste effektive slankekur er en operation, der gør mavesækken mindre, tilføjer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere