Sag om ulovlig Saddam-handel i Højesteret

Virksomheden Bukkehave Corporation trækkes i Højesteret i sag om ulovlig handel med Saddam-styre

Sagen om Bukkehave Corporations handel med Irak under Saddam Husseins styre ender nu i Højesteret.

Virksomheden er i landsretten dømt til at betale 10 millioner kroner for at have handlet ulovligt med Saddam Hussein i løbet af to år fra sommeren 2000 til sommeren 2002.

I den periode havde FN etableret en handelsembargo under det såkaldte olie-for-mad program.

Det er anklagemyndigheden, som har taget initiativ til at tage sagen videre til Højesteret.

Den beslutning undrer Christian Haar, ejer af Bukkehave Corporation.

- Det siger sig selv, at en langstrakt retstvist er en hård belastning for en virksomhed, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne havde set sagen afsluttet med dommen i landsretten, siger han.

- Ikke fordi vi med glæde accepterer en konfiskation af 10 millioner kroner, men fordi Landsretten efter de foreliggende oplysninger nåede frem til en efter vores opfattelse juridisk rigtig og velbegrundet afgørelse.

Landsretten nedsatte det beløb, som byretten havde fastsat. Retten i Svendborg afgjorde i februar sidste år, at firmaet skulle have konfiskeret 25 millioner kroner.

Bukkehave har under FN's handelsembargo solgt lastbiler og reservedele for 125 millioner kroner til Irak. For at få kontrakterne havde firmaet forpligtet sig til at betale en del af værdien til det irakiske styre.

Bagmandspolitiet havde i landsretten nedlagt påstand om, at firmaet skulle have konfiskeret 29,5 millioner kroner.

Og Landsretten fastslog i sin afgørelse, at Svendborg-virksomheden forsætligt overtrådte lovgivningen om handelsembargoen mod Irak.

Men strafansvaret i sagen er forældet. Derfor slipper ejeren af Bukkehave, Christian Haar, for fængselsstraf. Fristen for konfiskation er imidlertid ikke forældet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere