Topvilkår kan få os til at skyde pensionen

93 procent af danskerne: Et godt arbejdsmiljø klistrer dig til arbejdsmarkedet - FTF vil snakke arbejdsmiljø ved de kommende trepartsforhandlinger, skriver Avisen.dk

Gode vilkår kan få os til at udskyde pensionen. (Foto: Colourbox)
Gode vilkår kan få os til at udskyde pensionen. (Foto: Colourbox)

Hvis Aage på 65 år skal blive længere i jobbet som fuldmægtig, kan der være behov for takle stress på hans arbejdsplads, så han undgår forhøjet blodtryk.

Og hvis Jytte på 57 år skal holde længere på fabrikken, skal man sikre, at hun ikke får smadret ryggen og mobber sine kollegaer.

Forskellen på et godt og et dårligt arbejdsmiljø – fysisk som psykisk – er vigtigt for, hvornår man må trække arbejdsstikket ud og gå på pension.

Det mener flere en ni ud af ti danskerne ifølge en undersøgelse foretaget af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur, som FTF har gravet frem.

Sammenhæng
Professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet, der forsker i tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, taler også om en klar sammenhæng mellem et godt arbejdsmiljø og muligheden for at blive på arbejdsmarkedet.

Læs også: Tømreren og chaufføren går mere op i pensionen

- Mange, der forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen, gør det, fordi de ikke kan klare mosten længere, siger Per H. Jensen og fortsætter:

- Hvis du sammenligner Danmark og Sverige, er der langt flere ældre på arbejdsmarkedet i Sverige. Det, man kan sige generelt, er, at helbredstilstanden er langt bedre i Sverige. Blandt andet fordi man har et langt bedre arbejdsmiljø.

Per H. Jensen kalder derfor spørgsmålet om arbejdsmiljø ”absolut relevant”. Særligt i lyset af tilbagetrækningsreformen, der gradvist afskaffer efterlønnen og hæver danskernes pensionsalder.

FTF hejser flag for arbejdsmiljøet!
Undersøgelsen viser, at fire ud af fem arbejdende danskere har tiltro til, at et helbreds- og sikkerhedsproblem ville blive taget alvorligt, hvis de gør opmærksom på det.

Læs også: Sådan sikrer du din pension imod skilsmisse

Men danskernes fromme tro på at ledelsen tager hånd om et problem, hvis det opstår, er langt fra nok for FTF – hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte.

Her vil man have arbejdsmiljøet højt oppe på dagsordenen, når regeringen, arbejdsgiverne og arbejdstagerne om kort tid skal indlede de såkaldte trepartsforhandlinger om en række væsentlige forhold på det danske arbejdsmarked.

- Når vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, er det helt afgørende, at vi også er i stand til at passe vores arbejde. Derfor er der behov for en styrket indsats for et ordentligt psykisk og fysisk arbejdsmiljø, siger FTF’s formand, Bente Sorgenfrey.

Færre dødsulykker godt, men ikke nok!
Mens vi har været ”ret gode” til at nedbringe eksempelvis antallet af dødsulykker som følge af dårligt fysisk arbejdsmiljø, har det psykiske arbejdsmiljø fået en stedmoderlig behandling, siger formanden.

- Det har været noget, den enkelte måtte slås med, selv om det var arbejdsrelateret. Det giver stress, angst og dårligt selvværd og i sidste ende nedslidning, siger Bente Sorgenfrey.

Læs også: Døde grækere scorede 60 milliarder i pension

FTF vil blandt andet stille krav om, at arbejdsmiljøloven skal ændres, så den i ord og praksis ligestiller det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere