Syrien melder sig klar til våbenhvile

Washington frygter eskalerende vold, selvom Syrien melder ud, at det er klar til våbenhvile 10. april.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er ifølge FN's særlige udsending Kofi Annan gået ind på en tidsfrist for at gennemføre en fredsplan.

Annan appellerer til FN's Sikkerhedsråd om støtte planen, som Assad og diplomater enedes om på et lukket møde.

Alle fjendtligheder skal ifølge sekspunkts-planen være indstillet senest 48 timer efter tidsfristen, 10. april.

Hvis planen gennemføres, som Annan og hans team siger, vil regimet i Damaskus skulle indstille alle troppebevægelser i byerne, trække tunge våben tilbage fra byerne og begynde at sende alle soldater tilbage til kaserner og baser.

USA og andre vestlige lande ser imidlertid med skepsis på løfter fra Assad-regimet, som tidligere har brudt en ræke indgåede aftaler.

- Vores hidtidige erfaringer byder os at være skeptiske og frygte for de kommende dage, hvor vi nok snarere kan vente at se øget vold end en begrænsning af den.

Det siger USA's FN-ambassadør, Susan Rice, som udtalte sig til journalister efter et møde i Sikkerhedsrådet.

Ud over en humanitær våbenhvile indebærer Annas plan også, at der skal indledes en politisk proces, at demonstrationer skal tillades og at vilkårligt fængslede aktivister skal frigives.

Syriske menneskerettighedsaktivister siger mandag, at antallet af dræbte i konflikten er nået op på 10.108. Opstanden begyndte i marts sidste år.

Rusland, der traditionelt har været en af Syriens allierede lige siden Den Kolde Krig, har afvist forslaget om en tidsfrist.

- Ultimatumer og kunstige tidsfrister er sjældent til nogen hjælp, lyder udmeldingen fra den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, som understreger, at kravene bør gives til begge sider.

Lederen af Den Internationale Røde Kors Komité, Jakob Kellenberger, er på sit tredje besøg i Syrien i år og skal have møder med landets regering om en humanitær våbenhvile.

Annan anbefaler ifølge det franske nyhedsbureau AFP sikkerhedsrådet, at det begynder at udstationere en observatørstyrke med et bredt mandat.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer