Hver 9. nye akademiker ramt af ledigheds-pest

Stadigt flere nyuddannede akademikere går ledige i over et år. Kampagne skal skaffe dem arbejde i mindre virksomheder, skriver Avisen.dk

(Foto: Carsten Ingemann/POLFOTO)
(Foto: Carsten Ingemann/POLFOTO)

Stadig flere nyuddannede fra landets universiteter bliver langtidsledige.

Hver niende akademiker, der er blevet færdig med studierne for et til to år siden, er arbejdsløs. For et år siden var det en ud af 11.

Det viser tal fra ledighedsstatistikken hos Akademikernes Centralorganisation (AC). Tallene får de bekymrede miner frem hos deres sekretariatschef, Jens Mølbach.

- Hvis man ikke har udvidet sine kompetencer undervejs, så risikerer man at blive overhalet af et nyt hold, der kommer friske ud, siger han.

Hvornår skal de søge i Netto?
For cirka en uge siden skød Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen en større debat i gang ved at opfordre ledige akademikere til også at søge job i Netto.

Se listen på Avisen.dk: Her tjener du mest uden uddannelse

Men selvom man har gået ledig et stykke tid forstår Jens Mølbach dog godt, at man helst vil have et job, hvor man kan bruge sin uddannelse.

Den holdning møder ikke den store forståelse hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Modtagere af offentlige ydelser skal søge på hele arbejdsmarkedet. Der er altså ikke nogen jobs, der er mindre fine. Der må ikke være nogen tvivl om, at selvforsørgelse gennem job i Netto eller andet sted er prioritet nummer et, siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.

Bruge deres uddannelse
Jens Mølbach fra AC ser tingene i et lidt andet perspektiv.

- Det handler ikke om, hvad der finest. Vores holdning er, at de ledige skal orientere sig mod de områder, hvor de kan bruge deres kompetencer. Det giver mere vækst, end hvis de arbejder i kassen, siger han.

Samtidig mener han ikke, at det nytter særligt meget, at akademikerne stiller sig op i en i forvejen lang jobkø.

- Det er jo ikke fordi, Netto mangler kvalificerede ansøgere. Akademikere har mange kompetencer, men jeg tror altså ikke, de er bedre i kassen hos Netto end en HK'er, som er udlært i butik, siger Jens Mølbach.

Kampagne på vej
Jens Mølbach tror, der er plads til flere akademikere i de små og mellemstore virksomheder.

AC har fået penge af Beskæftigelsesministeriet til at fortælle de små og mellemstore virksomheder, hvad de kan få ud af at ansætte akademikere.

Læs på Avisen.dk Akademikere har råd til golf – også uden efterløn

Fra 1. maj i år og halvandet år frem vil 30.000 virksomheder få tilbudt et besøg. AC regner med, at 9.000 virksomheder vil tage imod tilbuddet.

En del af løsningen
Chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen fra DA mener, at det kan være en del af løsningen.

- Det kommer naturligvis meget an på den konkrete situation for virksomhederne. Men hvis det kan være med til at fjerne nogle skyklapper og få akademikerne til at søge bredere så gerne for os, siger han.

Sådan tænker virksomhederne
Mange ledige akademikere søger mest job på traditionelle områder i det offentlige. Hos AC ser man også gerne, at de nyuddannede får mere viden om det private erhvervsliv, mens de går ledige.

- Det kan være kurser i forretningsforståelse, der gør det lettere for de nyuddannede at forstå, hvordan virksomhederne tænker, siger Jens Mølbach.

Den er Jørgen Bang-Petersen fra DA med på, men mener også, at uddannelserne skal gøre mere for at forberede de studerende på det arbejdsmarked de skal ud.

- Det kan være fint nok at give den slags kurser til ledige, hvis det er det de mangler. Men hvis det er et element, der mangler i deres uddannelse, så skulle man hellere sætte ind der, siger han.

Flere artikler på Avisen.dk om arbejdslivet

Mænd på efterløn dør tidligere

Akademikere kan ikke finde ud af søge job