Det er voldsomt, når fire dør på én gang

Præst, der skal bisætte de fire unge mænd fra Havdrup, meget berørt

De fire barndomsvenner Kenni, Christian, Martin og Sebastian bliver bisat sammen fra Roskilde Domkirke. (Foto: Per Rasmussen)
De fire barndomsvenner Kenni, Christian, Martin og Sebastian bliver bisat sammen fra Roskilde Domkirke. (Foto: Per Rasmussen)

Sognepræst ved Havdrup Kirke Kristine Stricker Hestbech, skal i dag bisætte de fire unge mænd Sebastian Holm Hansen, Kenni Koustrup Offersen, Christian Nielsen og Martin Due, der natten til søndag i sidste weekend døde i en voldsom trafikulykke på Køgevej ved Tjæreby syd for Roskilde.

Hun kendte ikke drengene personligt.

Læs også:

Fire døde drenge begraves samtidigt

- Jeg kom til sognet året efter, at drengene var blevet konfirmeret, så jeg kendte dem ikke personligt, men jeg kender deres familier, siger Kristine Hestbech Stricker til ekstrabladet.dk.

Hun mødtes med familierne til de omkomne torsdag og er meget berørt af situationen forud for dagens bisættelse.

Åbnede kirken ekstraordinært
Mandag og tirsdag åbnede hun ekstraordinært Havdrup Kirke, så de efterladte og alle andre, der måtte have behov for at vende deres tanker, kunne gøre dette i kirken. Der var stille musik, mulighed for at tænde lys og for at skrive bønner.

- Folk skal ikke stå ude på landevejen og flagre med deres sorg, sagde Kristine Stricker Hestbech ved den lejlighed til sn.dk.

Læs også:

Mor til trafikdræbt: - Jeg mærker deres smerte

Og fremmødet i kirken viste, at det var en korrekt vurdering at holde kirken åben i denne sorgens stund.

400 mennesker mødte frem mandag, mens 50 dukkede op tirsdag.

Byen er rystet
De fire unge mænd hørte hjemme i Havdrup, som siden ulykken har været en rystet by.

- Det har været meget tydeligt for mig, at byen er rystet. Man skal tænke på, at det er en hel generation, det rammer, siger Kristine Stricker Hestbech til Dagbladet Roskilde og trækker en parallel til en ulykke fra efterkrigstiden.

-Seks-otte børn druknede ved Staunings Ø, og det er noget, man stadig taler om.

Venter mange sørgende
Da den tragiske ulykke betød, at fire unge mænd mistede livet på én gang, ventes et meget stort antal deltagere i bisættelsen.

Det er vurderet, at Havdrup Kirke er for lille til de mange sørgende, og derfor har man valgt at benytte Roskilde Domkirke til bisættelsen.

Læs også:

Nu er alle fire kammerater døde

Der er plads til 770 deltagere i Roskilde Domkirke.

Efter bisættelsen skal de fire unge mænds urner nedsættes på kirkegården ved Havdrup Kirke.

Meget berørt
Da ekstrabladet.dk i går talte med Kristine Stricker Hestbech var hun meget berørt over den forestående opgave med bisættelsen af Sebastian, Kenni, Christian og Martin.

Hun har ikke stået over for en lignende opgave tidligere i sin præstegerning.

- Jeg har heldigvis ikke tidligere skullet begrave flere mennesker på en gang. Det afviger monumentalt fra, hvad jeg har prøvet tidligere. Det er meget voldsomt at skulle begrave fire så unge mennesker, der er blevet revet bort så pludseligt, siger Kristine Stricker Hestbech til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Fodbolddrenge mindes af nærmeste venner

Hun betoner, at man ikke kan gradbøje den sorg og de følelser som rammer dem, der har mistet.

- Om det er en person, der skal begraves, eller flere er ikke afgørende for de følelser, folk har i situationen. Det er de samme følelser, der kommer i spil, og man kan ikke graduere og sige, at følelserne er stærkere, fordi der er flere, der skal begraves, siger Kristine Stricker Hestbech.

Der er så mange, der bliver berørt
Forskellen på dagens bisættelse af de fire unge mænd, og de tidligere bisættelser, som Kristine Hestbech har forestået, beror på omfanget.

- Det bliver så udtalt, fordi det er fire så unge mennesker, der er omkommet på en gang. På den måde kommer det i sagens natur til at fylde fire gange så meget. Der er så mange mennesker, som er blevet berørt af denne ulykke, og det er i omfanget, at denne bisættelse er så meget anderledes end andre bisættelser. Følelserne er ikke anderledes, men alt er fire gange større, og på den måde virker det meget voldsomt, siger en tydeligt berørt Kristine Stricker Hestbech til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Tre fodboldtalenter dræbt i trafikulykke