Eksperter: langt sejt træk for økonomien

Der vil gå lang tid før dansk økonomi igen for alvor går frem, siger økonomer, der dog roser beskedne væksttal

Det kommer til at kræve et langt sejt træk for dansk økonomi, inden der for alvor kommer gang i væksten.

Det siger flere økonomer efter tal fra Danmarks Statistik afslører en beskeden vækst på 0,2 procent i bruttonationalproduktet (BNP) for fjerde kvartal sidste år.

Dermed undgår Danmark en ny teknisk recession, som er det stempel den økonomiske tilstand får, når et land har haft negativ vækst i to kvartaler i træk.

- Man kunne have frygtet, at tallene så værre ud, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet og overvismand i det Økonomiske Råd.

- Vi skal ikke forvente en periode med stor vækst nu. Den bliver snarere svag og krybende, men det er langt bedre end alternativet, som er tilbagegang. Det kunne se meget værre ud, siger han.

Der er dog ingen grund til at forvente en større vækst i den kommende tid, mener overvismanden.

- Selv om det ser ud til, at faren for statsbankerot i Sydeuropa er formindsket betydeligt, vil næsten alle lande stå med store konsolideringsbehov, hvilket gør, at der vil blive ført en stram finanspolitik for at fastholde tilliden til de offentlige finanser.

- Det vil sætte sig som en ikke-imponerende vækst, forklarer han.

Samlet set betyder de nye tal, at dansk økonomi i 2011 gik frem med 1,0 procent.

Tidligere overvismand Torben M. Andersen er også beskedent begejstret.

- Det bekræfter billedet og de prognoser, der har været lagt frem. Frygten for negative væksttal er i hvert fald drevet over, men vi kan ikke forvente, at økonomien kommer til at buldre frem, siger han.

Dansk økonomi er afhængig af internationale konjunkturer og udsigterne internationalt peger på, at det vil tage et stykke tid, før der for alvor kommer gang i hjulene.

- Det vil også påvirke dansk økonomi, så formentlig skal vi helt hen i slutningen af året, før vi ser bedre tal, siger Torben M. Andersen.