Direktørers skattefusk koster 1,2 milliarder

Virksomheder trækker en lang række 'underholdende' udgifter fra i skatteregnskabet. Det kan være indkøb af brudekjole, boss-børnenes mobilregning eller den veltrænede direktørs udgifter til fitness-centeret. Det koster andre skatteydere dyrt, viser undersøgelse

Modelfoto: Mikkel Tariq Kahn
Modelfoto: Mikkel Tariq Kahn

Det kan godt være, at direktørerne hæver en rimelig hyre og får meget bedre reguleringer end os andre, men det er tilsyneladende ikke nok for dem.

Skat har - for Ugebrevet A4 - foretaget en beregning af, hvad det koster statskassen at bosserne i virksomhederne er meget kreative, når de skal finde på hvilke private udgifter, der kan tørre af på firmaet og trække det fra i skattebetalingen.

Pris: 1,2 milliard - som vi andre så kan få lov til at dække ind.

Det drejer sig om udgifter til indkøb af brudekjoler, planteservice i privat bolig, rengøring hjemme, sommerferier, ungernes mobilabonnement, kortet til træningscenteret og alt den slags, som almindelige mennesker selv skal finde hul til i budgettet.

Omfanget overrasker og forarger revisorernes brancheforening, Danske Revisorer (FSR).

- Det er helt uacceptabelt, at omfanget af snyd er så massivt. Der er ingen undskyldning, og det burde være nemt at rette, hvis man som revisor finder fejlen, siger formand for skatteudvalget i FSR, John Bygholm, til Ugebrevet A4.

Cheføkonom i Dansk Erhver, Bo Sandberg, er på samme linie:

- Det her er en rigtig uheldig adfærd, og den slags enkeltstående eksempler er med til at ødelægge det for hele erhvervslivet, siger han.

Han forsøger at nedtone omfanget ved at kalde det 'den slags enkeltstående eksempler', men sådan er det ikke.

Hver sjette fejl blandt erhvervsdrivende og mere end hver ottende hos selskaberne handler om fradrag af udgifter, der burde være private.

Undersøgelsen, der handler om skatteregnskaber for 2008, omfatter mere end 3.000 virksomheder og viser at erhvervslivet har større problemer med at 'finde ud af' skattereglerne end almindelige borgere.

Der var fejl hos fire ud af 10 virksomheder. Det kostede samlet statskassen syv milliarder og de 1,2 af dem handlede om fusk med private udgifter.

Man bør nok understrege, at tallene naturligvis kun dækker de tilfælde, hvor det er blevet opdaget.

Mon ikke det er lykkedes en enkelt direktør at få smuglet en enkelt privat-fortæret spegepølse ind i bogholderiet.

Læs mere om undersøgelsen hos Ugebrevet A4.