Bosse: Kvotelov kan fortsat blive nødvendig

Carlsberg viser vejen, men der kan stadig være behov for lovgivning omkring kvindekvoter, mener Stine Bosse

Det er glædeligt, at Carlsberg indfører kvindekvoter, men der kan fortsat være behov for lovgivning, der sikrer, at der kommer flere kvinder i de danske bestyrelser. Også selvom det vil være en nødløsning.

Det siger professionelt bestyrelsesmedlem Stine Bosse efter Carlsberg mandag fremlagde en ny målsætning. 40 procent af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer skal inden 2015 være kvinder.

- Jeg bliver oprigtigt glad for det, de gør, men det ændrer jo ikke verden. Jeg håber, at det her er et gennembrud, og jeg synes, man skal give det noget tid for at se, om andre virksomheder følger trop, siger hun.

Ifølge Stine Bosse er virksomhedernes løsning langt at foretrække, men lovgivning kan stadig være en mulighed, fordi det vil tage lang tid at indføre kvoterne udenom lovgivningen.

Hun understreger vigtigheden af, at der snart kommer en løsning på problemet.

- Vi kan ikke blive ved med at vente. Jeg er blevet konfronteret med det her i 15 år, uden der sker noget. Det er vigtigere, at vi får det her på plads, end at vi går rundt og er bange for at lovgive om kvindekvoter.

Hun mener dog samtidig, at det er bedre, hvis virksomhederne selv finder en løsning.

- Det er, fordi lovgivning altid vil få et eller andet element af tvang. Og så risikerer man det her med, at det hænger i luften: at kvinderne blev ansat, fordi virksomhederne blev tvunget, siger Stine Bosse, der har været eneste kvindelige bestyrelsesmedlem i C20.

Når virksomhederne selv indfører kvoterne, forsvinder det element, mener hun.

Men hvis lovgivningen bliver gennemført, bliver virksomhederne pålagt at indføre kvotering. Dermed forsvinder fordelene ved, at virksomhederne selv indfører det.

- Jeg kan sagtens få øje på ulemperne ved lovgivningen. Det er nok også derfor, at Carlsberg og andre store virksomheder indfører det nu, fordi de godt kan se, hvilken vej vinden blæser.

Hun forventer, at andre følger efter Carlsbergs eksempel.