Super-sladrehank nomineret til fredsprisen

Bill Clinton, Helmut Kohl - og Bradley Manning. Listen over nominerede til Nobels fredspris er lang

Han risikerer fængsel på livstid i en krigsretssag.

Nu er Bradley Manning, tidligere efterretningsanalytiker i den amerikanske hær, nomineret til Nobels fredspris. Det skriver NRK.

I hjemlandet USA er den kun 24-årige Manning tiltalt for at have lækket hemmeligstemplede diplomatdokumenter og militære feltrapporter fra krigene i Afghanistan og Irak.

Tiltalen mod ham består af 22 anklagepunkter, hvor det mest alvorlige handler om "at have bistået fjenden" ved angiveligt at have overdraget 700.000 fortrolige dokumenter til WikiLeaks.

Lækagen, som blev trykt i toneangivende medier såsom New York Times og Der Spiegel, kastede blandt andet lys over civile dødsfald i Irak.

Nu er Manning at finde blandt årets i alt 231 nomineringer, som den norske Nobelkomite har modtaget. Det er tre islandske parlamentarikere, som mener, at Manning fortjener fredsprisen.

På listen over nominerede finder man også gamle, politiske sværvægtere såsom ekspræsident Bill Clinton samt Helmut Kohl, der som forbundskansler i Tyskland var med til at binde de europæiske lande sammen i et fredsskabende projekt.

Nedrustningsgrupper, organisationer mod børnearbejde, menneskerettighedsaktivister samt freds-promoverende biskopper er også at finde på listen.

Nobelpriserne annonceres i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten.

Liberias præsident og to aktivister - fra henholdsvis Liberia og Yemen - fik sidste år overrakt Nobels fredspris i Oslo, fordi de alle har tre har vist, hvordan kvinder i områder med krig og undertrykkelse kan vise vejen fremad mod fred og demokrati.