Flere arbejder gratis for chefen

Stadig flere bliver ansat på kontrakter uden fast arbejdstid. Og det breder sig fra cheferne og nedad i hierarkiet, skriver Avisen.dk

(Foto: Polfoto)
(Foto: Polfoto)

Færre danskere får penge for overarbejde – samtidig arbejder stadig flere over uden at få flere penge i lønningsposen.

I gennemsnit arbejdede 107.000 danskere over i 2011 – uden at lønsedlen blev gladere læsning af den grund. Det er 17 procent flere end i 2010.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Årsagen er, at flere siger ja til en kontrakt, hvor de ikke får løn for et fast antal arbejdstimer, men får en fast månedsløn for at løse deres opgaver. Det kalder man for jobløn.

Store krav til den enkelte
Udviklingen stiller store krav til den enkelte medarbejder, mener Ellen Fænøes, som er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

Læs guide på Avisen.dk Pas på! Lederkontrakt kan være en fælde

- Man skal meget nøje overveje, hvor god man er til at tackle stress, og få sit arbejds- og privatliv til at balancere. Der ligger jo den udfordring, at det i højere grad bliver op til medarbejderen selv at vurdere tids- og ressourceforbruget for opgaverne, siger hun.

Naturlig udvikling
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener man, at udviklingen er både naturlig og ønskværdig.

- I takt med at videnssamfundet udvikler sig, får vi en mindre klar opdeling i arbejde og fritid. Virksomhederne lægger mere vægt på resultater, end hvornår du sidder på din pind, siger Povl-Christian Jensen, der er vicedirektør i DA.

Derfor forventer DA også, at endnu flere vil have et arbejde i fremtiden, hvor man får en fast løn uden overarbejdsbetaling.

Breder sig fra chefgangen
Han mener, at den såkaldte jobløn-ordning breder sig fra lederne og i stigende grad også omfatter ansatte uden ledelsesansvar. Samme fornemmelse har man på den anden side af bordet hos Ingeniørforeningen.

De fleste ingeniører er ansat i den private sektor og af dem er hele 70 procent i dag på jobløn.

Chefer og ledere på alle niveauer har altid arbejdet uden øvre arbejdstid. Det nye er, at også grupper som konsulenter, jurister, økonomer og andre ’kontorfolk’ i den private sektor kommer med.

Omvendt er det få offentlig ansatte, der har et job uden overtidsbetaling eller afspadsering. Det gælder også håndværkere, der er på akkord får betaling pr time.

0 kommentarer
Vis kommentarer