Ministerium: Nej til tyrkisk i gymnasiet

Danmarks 'tyrkiske gymnasium' må ikke udbyde tyrkisk som 2. fremmedsprog. R og SF opfordrer til at søge igen

(Foto: Miriam Dalsgaard)
(Foto: Miriam Dalsgaard)

Størstedelen af eleverne på Københavns Private Gymnasium har tyrkiske rødder. Men på trods af det må gymnasiet ikke udbyde tyrkisk som andet fremmedsprog.

Sådan lyder dommen fra Ministeriet for Børn og Undervisning, der dermed afviser at give gymnasiet dispensation til at undervise i faget. Det skriver Altinget.dk.

Rektor på gymnasiet, Crilles Bacher, er ærgerlig over beslutningen.

- Vi ser tosprogethed som en ressource hos vores elever, og vi vil gerne forbedre den. Det har de bestemt brug for, for der er mange problemer ved at være tosproget, siger han.

Tyrkisk er ikke på ministeriets liste over godkendte andet fremmedsprog, og derfor skal man søge om dispensation, hvis man ønsker at undervise i det. Og det var netop, hvad gymnasiet gjorde tilbage i efteråret 2011.

I ansøgningen fremlagde man ønsket om at give eleverne bedre mulighed for at forbedre deres tyrkiskkundskaber og indsigt i den tyrkiske kultur.

'Tyrkisk har ikke særlig betydning'
Det skulle ske ved at opgradere faget, så eleverne fremover ikke var tvunget til at læse tysk eller et andet fremmedsprog ved siden af tyrkisk, der allerede er et godkendt valgfag på skolen.

Men den går ikke, lyder beslutningen altså fra Børne- og Undervisningsministeriet. Ifølge dem skal de sprogfag, som man udbyder som andet fremmedsprog, have en særlig betydning for Danmarks udvikling.

Og her falder tyrkisk altså udenfor.

Hos både De Radikale og SF møder ønsket om at udbyde tyrkisk som andet fremmedsprog dog opbakning, og begge partier opfordrer nu gymnasiet til at søge igen, hvor de fokuserer mere på de erhvervsmæssige aspekter.

- Der er jo en masse, der tyder på, at det kunne være en fordel for dansk handel med flere tyrkisktalende unge. Tyrkiet er jo i kæmpestor vækst, og dansk eksport til Tyrkiet er steget med 40 procent i løbet af de sidste fem år, siger Lotte Rod, der er børne- og undervisningsordfører for De Radikale.

Hun mener, at man fra dansk side har været for dårlig til at udnytte de ressourcer, der ligger i de mange tosprogede børn.

- Når vi har så mange unge mennesker i Danmark med tyrkisk baggrund, skal vi da udnytte det, siger hun.