Breivik og Wilders i nyt kontroversielt teaterstykke

Hollændere opsætter dramatisering af fiktiv samtale mellem Anders Breivik og kontroversiel højrefløjspolitiker

Anders Breivik skal nu 'optræde' i et hollandsk teaterstykke. (Foto: Heiko Junge/AP)
Anders Breivik skal nu 'optræde' i et hollandsk teaterstykke. (Foto: Heiko Junge/AP)

Det vakte stor furore i Norge, da et dansk teater i sidste måned offentliggjorde sine planer om en forestilling omhandlende den norske massemorder Anders Behring Breivik, som stod bag terroranslaget i Oslo og på øen Utøya, der kostede 77 mennesker livet.

Alligevel går en hollænder nu skridtet videre og vil opsætte en dramatisering af en tænkt samtale mellem Anders Breivik og den kontroversielle hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders. Det skriver det norske netmedie aftonposten.no.

Stykket er skrevet af den hollandske forfatter Theodor Holman og har efter planen premiere den 22. marts i kulturhuset i Amsterdam

Forestillingen handler om, at Breivik og Wilders mødes i lufthavnen Heathrow i London, efter at Wilders har besøgt den britiske hovedstad for at vise sin stærkt islamkritiske film 'Fitna'.

Brevik har beskrevet sin beundring for den hollandske politiker i sit såkaldte manifest og har blandt andet citeret Wilders. Hollænderen har på sin side taget afstand fra Breivik og de handlinger, han udførte.

Teatrets direktør, Yoeri Albrecht, fortæller til TV2 News, at stykket ikke har til formål at provokere, men at målet er at få folk til at diskutere, hvorfor en mand ender med at udføre ekstrem terrorisme.

- Hvis man ser på det, der skete på Utøya, så er det så ondt og uforståeligt, at det er godt at gennemarbejde det - at arbejde med det for at forstå og måle dets implikationer, siger direktør ved De Baile kulturcenter, Yderi Albrecht, til Kulturen på News.

- Der har været meget snak i Holland og internationalt om roden til Breiviks idéer, og hvor man kan placere skylden for det, siger teaterdirektøren.

Forestillingen bliver opført den 22. og 25. marts i kulturhuset i Amsterdam.