Ole fik 35.000 for meget i løn! Nu er de hans

58-årige Ole Larsen kan beholde 35.000 kroner, som han har fået for meget i løn. Har man været i god tro, kan chefen ikke kræve dem tilbage, skriver Avisen.dk.

(Foto: Nima Stock)
(Foto: Nima Stock)

Ole Larsen fra Ballerup har fået 35.000 kroner ekstra i løn denne måned. Man skulle tro, at der er sket en fejl på lønkontoret. Men det er der ikke.

Det er resultatet af et langt forløb, hvor hans arbejdsgiver, Ballerup Kommune, gennem to år har givet ham for meget i løn.

Nu må Ole Larsen beholde de cirka 35.000 kroner før skat, som han i første omgang havde betalt tilbage.

- På en måde er det forkert, fordi jeg ikke er berettiget til dem, men man siger ikke nej, siger han.

Ret til at beholde pengene
Stik imod hvad man skulle tro, har lønmodtagere nemlig ret til at beholde for meget udbetalt løn, så længe de har været i god tro.

Det fastslår advokat Kirsten Maxen fra Advokaterne Vestager overfor Avisen.dk.

- Hvis man har været i god tro, og ikke har udvist en betydelig grad af uagtsomhed, har man ret til at beholde pengene, selvom man har fået for meget. Det er arbejdsgiverens problem, siger hun.

Kirsten Maxen påpeger, at det ofte er svært at vide, at man har fået for meget i løn, fordi lønsedlerne er svært at gennemskue.

Til gengæld går den ikke, hvis man som medarbejder har været klar over, at man fik for meget – eller burde være det.

Læs guide på Avisen.dk Hvornår må chefen kræve lønkronerne tilbage

58-årige Ole Larsens sag begyndte i 2007, da han steg med 1.400 kroner om måneden i løn. Han var sikker på, at lønforhøjelsen skyldtes, at der var kommet væsentligt flere børn i den institution, hvor han dengang som i dag arbejdede som pædagogisk leder.

- Jeg lagde godt mærke til, at lønnen steg, men jeg var sikker på, at det var helt efter bogen. Jeg handlede i god tro, siger han.

Derudover havde han svært ved at gennemskue, hvad alle de forskellige tillæg på lønsedlen betød.

Ole Larsen blev ved med at få højere løn i næsten to år, før kommunen pludselig opdagede fejlen. Han havde fået cirka 35.000 for meget i løn før skat, og det skulle betales tilbage, mente kommunen.

Det gik Ole Larsen med til, fordi han var enig i, at han ikke var berettiget til pengene. Han blev derfor enig med kommunen om en tilbagebetalingsordning.

Hjælp fra uventet hånd
Men det havde han slet ikke behøvet, for Leila Nielsen, der også er ansat som pædagogisk leder i Ballerup Kommune, havde i mellemtiden haft en lignende sag med arbejdsgiveren.

Se listen på Avisen.dk Hvilke jobs der har højst startløn

Den sag endte i retten, hvor Leila Nielsen ifølge BUPL-bladet Børn & Unge fik medhold i, at hun havde ret til at beholde 28.000 kroner før skat, som hun havde fået for meget i løn over syv måneder.

Efter at Leila Nielsen fik medhold i retten, hev Leila Nielsen og Ole Larsens fælles fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening (BUPL), fat i Ole Larsens sag igen.

Med Leila Hansens sejr i retten som løftestang fik Ole Larsen sine cirka 35.000 før skat tilbage. De tikkede så ind på kontoen første februar.

Udover de ekstra penge er Ole Larsen glad, fordi sagen ikke har påvirket hans forhold til arbejdsgiveren.

- Der er ingen sure miner. Jeg har ikke kunnet mærke det overhovedet. Det er meget positivt.

Andre artikler på Avisen.dk

Find smutvejen til den bedste løn

Han arbejdede 50 timer i Joe & The Juice uden løn

Hellere sex end løn