Fulde ældre chikanerer hjemmehjælpere

Ansatte i hjemmeplejen oplever ifølge ny undersøgelse, at de bliver generet af ældre, der drikker for meget.

Alkoholiserede ældres heftige drukvaner forstyrrer i mange tilfælde den plejeservice, som det offentlige tilbyder.

Flere social- og sundhedsassistenter i hjemmeplejen kan berette om at få et frækt tilbud af en plakatfuld ældre mand iført en ble fyldt med tis. Eller de oplever at få en verbal overfusning og trusler.

Det viser en undersøgelse, som FOA og Ugebrevet A4 har foretaget blandt 816 FOA-medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen, på plejehjem og på landets plejecentre.

Knap halvdelen af plejerne i undersøgelsen har været i kontakt med borgere, som de vurderer drikker for meget - defineret som mere end Sundhedsstyrelsens grænser på 14 genstande ugentligt for kvinder og 21 genstande for mænd.

Og blandt de plejere, som har haft kontakt med berusede klienter, har fire ud af 10 været i situationer, som de finder personligt grænseoverskridende.

- Tørre bræk op - blive befamlet - sextilbud - fuldemandssnak.

Sådan beskriver en af de adspurgte en grænseoverskridende oplevelse hos en klient.

Tina Christensen, der har kørt 25 år i hjemmeplejen i Odense, vurderer, at ældres alkoholmisbrug er stigende.

- Vi kan komme ud til en drønende fuld mand, som ikke vil have, vi hjælper ham og ikke kan se, det er forfærdeligt, han ligger der i sin egen afføring, fortæller hun til Ugebrevet A4.

Fire ud af 10 af de plejere, som har kontakt med berusede borgere, angiver, at de dagligt eller næsten dagligt møder fulde ældre. Og yderligere en tredjedel svarer, at det sker 'flere gange om ugen'.

To ud af tre vurderer, at klientens alkoholmisbrug i 'høj' eller i 'nogen grad' gør plejearbejdet sværere.

Karen Stæhr, formand for FOA's Social- og Sundhedssektor, kalder ældres drukvaner for 'et fandens stort tabu'.

- Men der er sådan set nogle, der bliver udsat for overgreb, som de ikke bør udsættes for, bare fordi de passer deres arbejde, siger hun til A4.

0 kommentarer
Vis kommentarer