Minister vil gøre kirkelukning lettere

Det skal være lettere at lukke kirker, mener kirkeminister Manu Sareen. Han er derfor klar med nye regler.

Der er for mange kirker i Danmark, men lysten hos det enkelte menighedsråd til at nedlægge den lokale kirke er stærkt begrænset.

Derfor vil kirkeminister Manu Sareen (R) nu gøre det nemmere at lukke kirkerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hidtil har det enkelte menighedsråd selv skullet tage beslutningen om at nedlægge en kirke, men nu vil ministeren flytte beslutningskompetencen om at lukke en kirke fra menighedsrådet og placere den længere væk hos provstiudvalget.

- Der er meget logik i, at det er svært at lukke sin egen kirke. Når folkekirken selv vurderer, at der er behov for at tynde ud i kirkerne, er det vores opgave som politikere at give den de rigtige rammer, siger kirkeministeren til Jyllands-Posten.

Manu Sareen regner med at fremsætte et lovforslag til efteråret.

Ønsket om at fjerne beslutningen fra menighedsrådet anbefales af en arbejdsgruppe under Kirkeministeriet, og Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer, støtter idéen.

- Der er kun nedlagt ni kirker i Danmark siden 1849. Der er behov for at tage flere kirker ud af drift, hvis man vil bevare et sundt kirkeliv både i byen og på landet, og menighedsrådene har åbenlyst svært ved at lukke sig selv, siger hun til Jyllands-Posten.

Sognepræst Per Bucholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen, er enig i, at der er behov for at tynde ud blandt landets 2300 folkekirker. Men han foreslår, at det bliver biskopperne og dermed de ti stifter, der skal udpege de overflødige kirker.

- Vi er enige i, at menighedsrådene er for tæt på til at tage de nødvendige beslutninger, men det er provstiudvalgene også, og der kan gå strategisk spekulation i det ud fra devisen om, at den enes død er den andens brød, mener han.