Danmark er blandt Europas mest opfindsomme

Danmark er EU's næstmest innovative land. Flere udenlandske forskere ville kunne hjælpe os helt til tops

Danmark hører til i den europæiske elite hvad angår opfindsomhed.

Det viser det netop offentliggjorte Innovation Union Scoreboard for 2011, der sammenligner de 27 EU-medlemslandes evner inden for forskning og innovation.

Danskerne kan bryste sig af en andenplads på listen, som toppes af vore svenske naboer. Det var i øvrigt også tilfældet sidste år.

Netop forskning og innovation er blevet lidt af et buzzword i EU, hvor man tror på, at fokus på forskning kan bringe europæerne ud af den nuværende økonomiske krise.

- De lande, der har investeret i innovation, har også vist sig at holde krisen på længere afstand.

- Et land uden en seriøs innovationsstrategi vil ikke komme ud af krisen, siger EU-kommissær med ansvar for forskning, innovation og videnskab Máire Geoghegan-Quinn.

Landenes placering på listen afhænger af 24 forskellige indikatorer som eksempelvis størrelsen på offentlige og private forskningsbudgetter og antallet af højtuddannede.

Den danske topplacering skyldes blandt andet, at danske forskere får udgivet et stort antal artikler i internationale videnskabelige tidsskrifter, mens også et højt antal patentansøgninger trækker i den rigtige retning.

Skulle Danmark alligevel forsøge at vippe Sverige af pinden som innovations-duks, vil det hjælpe at hente flere ikke-europæiske ph.d.-studerende ind på de danske universiteter. På netop det punkt ligger Danmark nemlig pænt under EU-gennemsnittet.

Ud over Danmark og Sverige er Tyskland og Finland også blandt de førende innovationslande i EU. Både i Sverige og Danmark kniber det til gengæld med ny vækst i innovationen.

I bunden af listen finder man lande som Rumænien, Litauen, Bulgarien og Letland.