Østeuropæisk dødskulde kræver fortsat liv

Det ekstreme frostvejr over Europa har nu omkring 300 liv på samvittigheden. Kulden fortsætter i næste uge

Kuldeforbandelsen over Europa fortsætter med at kræve dødsofre. Omkring 300 mennesker har nu mistet livet, og tusindvis er indlagt på sygehuse med frostskader.

Det seneste døgn har kulden taget livet af endnu ni mennesker i Ukraine. Dermed bevæger det samlede dødstal i den tidligere sovjetrepublik sig op på 131 efter ni dage med ekstremt lave temperaturer.

Myndighederne i landet melder, at 1800 mennesker er indlagt på sygehuse med frostrelaterede skader.

75.000 ukrainere har søgt ly i flere end 3000 nødcentre.

Det er især landets hjemløse, der må kæmpe mod det voldsomme vejr. Ifølge officielle tal lever omkring 100.000 mennesker på gaden i Ukraine, men uofficielle tal peger i retning af 300.000.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er vinteren i Ukraine den værste i seks år, og temperaturerne har været nede at runde overvældende 33 minusgrader.

I Polen er 53 mennesker døde, efter at yderligere otte polakker frøs ihjel natten til søndag. Og i Rumænien har 34 mistet livet, siden kulden satte ind.

De serbiske myndigheder har erklæret undtagelsestilstand i 32 kommuner. 70.000 mennesker er afskåret fra omverdenen i tilsneede byer, mens politiet og militæret kæmper for at forsyne dem med nødrationer.

I alt otte mennesker har mistet livet i Serbien.

Frosten har også kostet menneskeliv i Tjekkiet, Italien, Slovakiet, Frankrig, Østrig samt i Grækenland og de baltiske lande.

Det drabelige vintervejr lader dog ikke til at stilne af. Ifølge AFP vil den hårde frost i Europa fortsætte i næste uge.

Og rundt om i Europa melder lufthavnene om aflyste og forsinkede afgange på grund af massive mængder sne.

I Londons Heathrow-lufthavn, Europas travleste lufthavn, er 30 procent af alle afgange aflyst, fordi der er faldet mere end 15 centimeter sne flere steder i England.

Koldfronten har desuden bragt et sjældent, men massivt snevejr til dele af Nordafrika.