Hver femte dansker går ind for dødsstraf

Dødsstraffen skal genindføres, mener en forbavsende stor andel af den danske befolkning

Hver femte dansker er klar til at indføre dødsstraf i Danmark. (Foto. AFP)
Hver femte dansker er klar til at indføre dødsstraf i Danmark. (Foto. AFP)
Følg Samfund

En ud af fem danskere mener, at dødsstraf skal genindføres i den danske straffelov.

Det viser en ny undersøgelse som Rambøll Management/Analyse Danmark har lavet på vegne af Jyllands-Posten i kølvandet på den vanvittige sag om den såkaldte Amagermand, der i december blev idømt livstid for adskillige drab og voldtægter.

Blandt undersøgelsens 1.044 adspurgte svarede hver femte dansker således ja til at genindføre dødsstraf i de værste kriminalsager, mens lidt over to procent svarede, at de var i tvivl.

Og det kommer bag på en af Danmarks fremmeste strafferets-eksperter.

- Jeg havde ikke ventet, at så mange vil give en stat lov til noget så barbarisk som at tage en anden mands liv, siger juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Eva Smith, der også er formand for Det Kriminalpræventive Råd, afviser samtidigt, at dødsstraf ville kunne få en præventiv effekt.

- Se bare på USA, som har så mange grove forbrydelser. Al anden erfaring fra udlandet viser også, at dødsstraffen ikke hjælper, lyder det.

De fleste stemmer DF
Undersøgelsen viser desuden, at størstedelen af de personer, som går ind for dødsstraf, politisk set hører til hos Dansk Folkeparti.

Mere end hver fjerde tilhænger af dødstraf stemmer således ifølge undersøgelsen på Dansk Folkeparti, hvorimod kun en ud fyrre af De Radikales støtter, mener at det er i orden, at staten slår folk i ihjel som yderste, strafferetlige konsekvens.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er dog ikke umiddelbart klar til at parlamentere for dødsstraf.

- Jeg tror, at det er et udtryk for, at der er forholdsvist flest blandt vores vælgere, som vil have en stram og fast retspolitik. Men at nogen har pint og plaget andre, berettiger ikke til at tage vedkommendes liv, fortæller han ifølge Jyllands-Posten.

Hvad mener du? Er det på tide at genoverveje dødsstraf i Danmark, eller det et barbarisk levn fra fortiden. Deltag i afstemningen og giv din mening til kender nedenunder artiklen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind