Annonce:
Annonce:

Regelbrud i Irak: Ordrer kom fra toppen

Brud på krigens regler: Fanger blev overgivet til tortur

Det var vigtigt for de danske soldater i Irak, at de ikke selv kunne stilles til ansvar (Foto: Thomas Borbjerg)
Det var vigtigt for de danske soldater i Irak, at de ikke selv kunne stilles til ansvar (Foto: Thomas Borbjerg)
Annonce:
Følg Samfund
Annonce:

På danske patruljer og operationer i Irak lod man konsekvent britiske eller lokale irakiske styrker tilbageholde mistænkte. På den måde kunne man fralægge sig ansvaret for, at de mistænkte blev torteret eller dræbt. Ordren til overtrædelserne af krigens regler kom fra Forsvarskommandoen i København gennem de øverste officerer i det danske ansvarsområde. Det fortæller en tidligere Irak-udsendt soldat til Ekstra Bladet.

Vidste alt om tortur
– Danske soldater og MP’ere stod for gennemsøgningerne, men man havde altid en lokal iraker eller brite med til at lægge første hånd på fangerne, for så var de ikke dansk ansvar. Ordrerne kom helt klart fra Forsvarskommandoen til os via bataljonschefen, fortæller soldaten, som ønsker at være anonym af hensyn til sin fortsatte karriere i forsvaret.

Den danske berøringsangst over for krigsfanger i Irak kom ifølge den anonyme soldat efter, at efterretningsofficeren Annemette Hommel og fire militærpolitifolk i sommeren 2004 blev sigtet for pligtforsømmelse i forbindelse med afhøring af irakiske fanger. De blev senere frikendt, men det fik ledelsen af de danske soldater til at foretage alle mulige krumspring for at undgå fanger.

– Når vi overleverede fanger til irakerne, vidste vi godt, at de blev torteret. Men det blev de jo også, hvis briterne vurderede, at de skulle videre i det irakiske retssystem. Det var bare vigtigt for ledelsen, at vi ikke formelt kunne stilles til ansvar for fangerne, fortæller soldaten.

Statistikken underbygger på uhyggeligste vis soldatens ord. I de første ti måneder af missionen i Irak fra 2003 tilbageholdt danske soldater 178 personer. Men fra sommeren 2004 og frem til februar 2005 tilbageholdt de pludselig kun to irakere, viser tal fra Forsvarskommandoen.

Forsvaret erkender
De nye oplysninger kom frem i går i et brev fra forsvarschef Knud Bartels til forsvarsministeren. Her erkender forsvaret for første gang, at der ikke var styr på registrering og tilsyn med fanger. Og at soldater har udleveret fanger til irakiske myndigheder og gjort brug af de ulovlige stråmandsanholdelser foretaget af britiske eller lokale, irakiske styrker på danske patruljer.

– Brevet viser, at det er sket i noget, der ligner et mønster, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken.

Forsvarskommandoen ønskede ikke i går at udtale sig til Ekstra Bladet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: