Ekspert: Somalier-karantæne er direkte ulovlig

Ejeren af Legelandet.dk risikerer bødestraf på flere tusind kroner for sit forsøg på at udelukke samtlige somaliere

Det er ulovligt at diskriminere på grund af etnisk oprindelse uanset, hvad forklaringen er, vurderer en ekspert i diskrimination. (Læserfoto)
Det er ulovligt at diskriminere på grund af etnisk oprindelse uanset, hvad forklaringen er, vurderer en ekspert i diskrimination. (Læserfoto)

- Det er ikke alene totalt uacceptabelt. Det er også direkte ulovligt.

Så klar er vurderingen fra Susanne Nour, afdelingsleder ved Institut for Menneskerettigheder, på beslutningen om at udelukke alle somaliere fra et legeland i Brabrand.

LÆS OGSÅ: Legeland: Somaliere ingen adgang

Ifølge Thomas Vestergaard, der ejer legelandet, sker udelukkelsen, fordi en gruppe somaliske borgere igennem et stykke tid har skabt ballade.

Men den forklaring holder overhovedet ikke, mener Susanne Nour.

- Nej, den forklaring vil aldrig nogensinde holde, og jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har set et så åbenlyst eksempel på direkte forskelsbehandling, fortæller diskriminations-eksperten og fortsætter:

- Hvis der er opstået et problem med nogle konkrete personer, kan han jo bede dem at holde sig væk. Men at udelukke samtlige somalier sender et rigtigt uheldigt signal, der skærer alle somaliere over en kam. Det bliver aldrig nogensinde i orden.

LÆS OGSÅ: Somalisk talsmand: Diskrimination af værste skuffe

Ifølge Susanne Nour er udelukkelsen af personer med somalisk oprindelse et brud på to forskellige love mod forskelsbehandling. Derfor kan Thomas Vestergaard meget vel se frem til en bødestraf på flere tusinde kroner.

- Folk, der føler sig uretfærdigt behandlet, kan enten klage til politiet eller til Ligebehandlingsnævnet. Og en sådan klage vil med stor sandsynlighed give ejeren en bøde på omkring 5.000 kroner for brud på loven mod forskelsbehandlinge på grund af etnicitet.