Amerikanske jobtal skuffer fælt

De vigtige amerikanske jobtal skuffer kolossalt. Tallene falder og trækker aktierne på fondsbørsen med sig

Der er ikke skabt så mange nye arbejdspladser i USA, som økonomerne havde forventet. Og det danske aktiemarked ryger med i faldet.

Det toneangivende C20-indeks på fondsbørsen i København lå på minus 2,3 procent, lige før de amerikanske tal blev offentliggjort klokken 14:30 fredag.

Efter offentliggørelsen røg indekset ned på minus 2,8 procent - men rettede sig lidt efterfølgende til 2,67 procent.

Der er slet ingen job skabt uden for landbrugssektoren i august, hvor man ellers havde ventet 68.000 flere i arbejde.

I den private sektor kom 17.000 flere i job - det var forventet, at det tal endte på 95.000.

- Frygten for et Double Dip i amerikansk økonomi er blevet forstærket efter nye svage tal for arbejdsmarkedet, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Samlet var beskæftigelsen i USA uændret i august.

- De svage arbejdsmarkedstal forstærker frygten for en ny recession i amerikansk økonomi, efter at andre tal har vist, at optimismen hos både forbrugerne og virksomhederne er faldet kraftigt hen over sommeren, siger cheføkonomen.

Han understreger, at stigende beskæftigelse er en helt afgørende forudsætning for, at opsvinget i USA kan blive selvbærende.

- Med den seneste svage udvikling på arbejdsmarkedet er vækstudsigterne for amerikansk økonomi dermed blevet mørkere, siger Jakob Graven.

Chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren siger, at den manglende jobvækst er særdeles kritisk for amerikansk økonomi.

- Alt i alt en meget trist rapport, der understreger krisens alvor i USA. Uden job vil den amerikanske forbruger holde endnu mere igen med at bruge penge, siger han og fortsætter:

- Timingen er kritisk, da man står overfor en årrække, hvor man er nødt til at lave store besparelser, da man ikke længere kan køre med så stort hul i statskassen, som man har gjort de sidste tre år.