Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Kontingentet går til religiøs mission

Halleluja i fagforeningen: Kristelig Fagbevægelse lever til fulde op til navnet, men siger det ikke højt

Jesper Wengel - direktør i Kifa - er tilknyttet Valgmenighed Kronjylland, en del af den religiøse højrefløj (Foto: Carsten Ingemann/Polfoto)
Jesper Wengel - direktør i Kifa - er tilknyttet Valgmenighed Kronjylland, en del af den religiøse højrefløj (Foto: Carsten Ingemann/Polfoto)

Du betaler NUL partistøtte hos os.

Kristelig Fagbevægelse – Krifa – lokker nye medlemmer til ved at lovprise fagforeningens billige priser og uafhængighed. Men man fortæller ikke alt om forbindelsen til de højere magter.

Således går en god del af de 185.000 kunders kontingentkroner til kirker, daglige morgenbønner og udbredelse af det kristne budskab. Krifa giver f.eks. en million kroner til en kristen organisation, der laver gadearbejde i Mellemamerika.

Samtidig er hovedparten af ledelsen i Krifa med i kirker, der befinder sig ude på den mere rabiate fløj. Eksempelvis er den administrerende direktør Jesper Wengel tilknyttet Kronjyllands Valgmenighed, der har sit ståsted i Indre Mission og Luthersk Missionsforening.

Bevidst strategi
Og hverken i ledelse og bestyrelse er der adgang for muslimer og andre, der ikke har et kristent livssyn.

Men nye medlemmer får ikke meget at vide om fagbevægelsens kristne prioritering, og det er der en grund til, mener professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve.

– De har bevidst satset på at nedtone det kristne og i stedet fokuseret på et budskab om, at de er billigere.

– Men det er ikke ensbetydende med, at de er blevet mindre kristne. Det er bare ikke et godt konkurrenceparameter, når der skal tiltrækkes nye medlemmer, siger han.

Bør spille med åbne kort
Bent Greve så gerne, at Krifa spillede med mere åbne kort, når det gælder det religiøse. Krifa har f.eks. 700 ansatte, der dagligt bruger 20 minutter om dagen på andagt og morgenbøn.

Det svarer til, at der i tid bruges over 30 fuldtidsstillinger på bøn om ugen – arbejdstid, der i stedet kunne være brugt på faglig rådgivning.

– Medlemmerne har krav på, at der er gennemsigtighed, så man kan se, hvad pengene rent faktisk bruges på. Og så de kan sikre sig, at der bruges flest mulige midler på at støtte dem fagligt og ikke eksempelvis på, at der bliver bedt en bøn, siger Bent Greve.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag, bl.a. historien om kvinde, der blev fyret for at nægte at bede

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen