Forsker vil afsløre KGB's danske kontakter

Trods advarsler vil Bent Jensen afsløre navne på danskere med kontakt til KGB. Han nævner allerede en af dem

Center for Koldkrigsforskning med historiker Bent Jensen i spidsen bebuder nu, at det vil offentliggøre navnene på et større antal danskere, som under Den Kolde Krig havde tæt kontakt til det sovjetiske KGB og andre efterretningstjenester fra den gamle østblok.

Offentliggørelsen vil ske i centrets kommende rapport om trusler mod Danmark under den kolde krig. Centret har bedt Politiets Efterretningstjeneste (PET) om at få afklassificeret en stribe dokumenter, hvor navnene optræder, skriver Berlingske.

- Jeg håber, at vi får lov til at give et meget mere konkret billede. At vi må give mange flere konkrete oplysninger end PET-kommissionen. Det vil sige, at vi sætter flere navne på, siger Bent Jensen til Berlingske.

Allerede nu sætter han dog i Berlingske navn på én af de personer, han vil skrive ind i rapporten: SF'er og tidligere chefredaktør for Information, afdøde Torben Krogh.

PET-kommissionen omtalte kun Torben Krogh ved hans KGB-kodenavn, "Kraig", og vurderede, at KGB overdrev hans betydning for at imponere Moskva.

PET rejste da heller aldrig straffesag mod Torben Krogh, og hans familie afviser i dag, at han skulle have været agent.

Hvis koldkrigsforskeren sætter navn på KGB's danske kontakter, risikerer han en sag for brud på tavshedspligten.

- Der har været flere påbud fra Justitsministeriet og PET mod Bent Jensen mod at offentliggøre navne. Og hvis han offentliggør navne skal det ses i relation til de påbud, siger PET-kommissionens formand, pensioneret landsretsdommer Leif Aamand til Berlingske.

Bent Jensen har tidligere fået en "næse" af PET for at røbe fortrolige personoplysninger fra PET-arkivet, og tjenesten har truet med at politianmelde ham i gentagelsestilfælde.

0 kommentarer
Vis kommentarer