Vi stoler blindt på statistikken

8 ud af 10 danskere har stor tiltro til tal og tabeller fra Danmarks Statistik

Vi skal forholde os til tonsvis af tal. (Foto:EB)
Vi skal forholde os til tonsvis af tal. (Foto:EB)

Danmarks Statistiks troværdighed er i top.

Det siges jo, at der findes tre slags løgne: Løgn, forbandet løgn, og statistik. Men det forhindrer nu ikke danskerne i, at stole kraftigt på statistikken.

En undersøgelse foretaget af den officielle danske statistik-leverandør 'Danmarks Statistik' selv viser således, at 83 pct. af danskerne har stor tillid til, at der bliver lavet troværdig statistik om samfundet og dets udvikling.

Tilsvarende har kun 4 pct. mistillid til tal og tabeller fra Danmarks officielle statistik-producent.

8 ud af 10 danskere har altså tillid til statistikken, og det tal er langt højere end i det øvrige EU.

De nyeste undersøgelser fra Europakommissionens såkaldte 'Eurobarometer-målinger' viser, at under hver anden EU borger stoler på den officielle statistik.

Engelske bundskrabere
Det er i øvrigt englænderne der skraber EU-bunden, hvad angår tillid til statistikken. Kun hver tredje englænder tillægger statistikken stor sandhedsværdi.

Det er et betydeligt problem, for betragtes statistikken ikke som pålidelig, er den reelt værdiløs. Eller som rigsstatistiker Jan Plovsing, ifølge Danmarks Statistiks egen hjemmeside, udtrykte det i sin seneste nytårstale: -

Tilliden er helt fundamental for vores berettigelse.

Der skal være tillid til vores faglige uafhængighed og tillid til, at statistikken er objektiv og upartisk. Statistik er kun noget værd, når den er pålidelig, internationalt sammenlignelig og aktuel - udtalte rigsstatistikeren.

Politisk beslutningsgrundlag
Når statistikkens pålidelighed er så afgørende, hænger det nøje sammen med at statistisk materiale jo også bruges til at træffe vigtige beslutninger - også politiske.

Og der må ikke være tvivl om data, der bliver brugt som grundlag for den politiske debat og dermed også for de politiske beslutninger der træffes.

Når det kommende folketingsvalg snart skydes i gang, vil vi med statsgaranti blive bombarderet med tal og tabeller plus et utal af prognoser osv.

Her er det selvfølgelig tilsvarende vigtigt, at vi kan stole på det statistiske materiale. Ellers risikerer vi, at træffe et forkert valg.

0 kommentarer
Vis kommentarer