Flygtningebørn får chancen i Højesteret

Red Barnet og Dansk Røde Kors kritiserer straf til flygtningebørn - men nu få Højesteret det sidste ord

Den hårde kurs over for uledsagede flygtningebørn, der straffes for at rejse til Danmark med falske papirer, skal nu bedømmes af Højesteret.

En somalisk pige og en afghansk dreng har fået tilladelse til at komme til tops i retssystemet. De er begge tidligere blevet idømt 40 dages fængsel for dokumentfalsk af Østre Landsret.

Både Dansk Røde Kors og Red Barnet har kritiseret denne retspraksis, som også indebærer, at de unge udvises af Danmark - men den bliver dog ikke effektueret.

- De får en forskrækkelse, siger den somaliske piges advokat, Klavs Brammer.

- De får en plet på straffeattesten i fem år, og desuden skal de betale sagsomkostninger, siger han.

Skal igennem straffesag
Både Brammer og den afghanske drengs advokat, Poul Helmuth Petersen, kom ingen vegne, da de forsøgte at overbevise landsretten om, at flygtningebørn ikke bør straffes.

De danske myndigheder mener, at kun de børn, som opnår status som konventionsflygtning, skal slippe for en straffesag.

Langt de fleste får dog asyl efter en anden bestemmelse - de bliver kaldt de facto-flygtninge.

Og denne gruppe bør derimod straffes, når de ankommer til Danmark med falske papirer, mener myndighederne.

Men det er en forkert forståelse af FN's flygtningekonvention, mener advokaterne. Også de facto-flygtninge har krav på beskyttelse, lyder det.

- Det er spørgsmålet om fortolkning af FN-konventionen, som Højesteret nu skal tage stilling til, siger advokat Klavs Brammer.

Det er Procesbevillingsnævnet, der har givet de to børn endnu en chance i retssystemet.

Den afghanske drengs forbrydelse bestod i, at han havde et falsk bulgarsk id-kort på sig ved ankomsten til Københavns Lufthavn.

- Hvis bare han havde smidt det id-kort i toilettet på flyet, ligesom alle de andre gjorde, så ville han have undgået alt det her, sagde anklageren Thomas Hugger i marts, da sagen kørte i landsretten.

0 kommentarer
Vis kommentarer