Danske helikoptere til Irak

Forsvaret har solgt 7 gamle redningshelikoptere, der fremover skal bruges til civile flyvninger i Irak

Helikopter farvel (Foto: Polfoto)
Helikopter farvel (Foto: Polfoto)

Forsvaret har netop solgt deres 7 gamle 'Sikorsky Sea King' redningshelikoptere, som efter godt 45 år på propellen nu er blevet afløst af helikoptertypen EH-101 Merlin - oplyser Forsvarets Materieltjeneste, ifølge Beredskabsinfo.dk

Det er den amerikanske helikopterfabrikant 'Sikorsky' selv, som har tilbagekøbt de 7 helikoptere, der efter en omfattende renovering skal anvendes til civile flyvninger i Irak.

Prisudvikling
Da helikopterne blev leveret til det danske forsvar tilbage i 1965, kostede de hver især 690.000 dollars.

Med dagens dollarkurs svarer det nogenlunde til 3,5 mio. kr pr. styk, og i dag er salgsprisen så lidt under 6 mio. kr pr. styk - hvilket samlet indbringer statskassen i alt 40 mio. kr.

Det fortæller vel mest af alt en historie om voldsom prisudvikling og høj inflation osv.

God pris
Forsvarets Materieltjeneste betegner det dog samtidig som en fin salgspris, der især skyldes helikopternes gode vedligeholdelsesstand.

Og som det uddybende forklares: - Prisen er også påvirket af, at helikoptere, tilbehør og reservedele er blevet solgt hver for sig i en lang række pakker.

Det er sket til tre forskellige købere, der alle er fra USA.

Firmaerne Electronic Manufacturers Associated Inc. og Clayton International Inc. har således købt en del af reservedelene, mens alle syv helikoptere og en række reservedels- og tilbehørspakker er købt af Helicopter Support Inc., der ejes af Sikorsky Aircraft Inc.

Hvis alt går efter planen, vil de danske S-61 helikoptere inden årsskiftet være renoverede, opgraderede og videresolgt til det amerikanske udenrigsministerium, US State Department. Her vil de få en helt ny opgave, nemlig civile flyvninger i Irak.

0 kommentarer
Vis kommentarer