Nye olieaktioner vil koste Greenpeace dyrt

Hollandsk domstol idømmer Greenpeace dagbøder på 50.000 euro efter aktionen mod boreplatform ud for Grønland

Greenpeace blev torsdag idømt dagbøder på 50.000 euro, svarende til godt 375.000 kroner, hvis aktivister fra miljø-organisationen i de næste seks måneder bevæger sig inden for 500 meters afstand af selskabets Cairns boreplatforme ud for den grønlandske kyst.

En hollandsk domstol afsagde bødestraffen, fordi Greenpeace har indregistreret de to skibe, der blev benyttet ved aktionen i sidste uge, i Holland. Formelt set har organisationen også hjemsted her.

Straffen er væsentligt mindre end de to millioner euro, som Cairn havde stillet krav om. Dommeren satte endvidere et bødeloft på en million euro.

Overordnet ønsker Greenpeace ud fra miljømæssige hensyn at forhindre, at der bores efter olie ud for den grønlandske kyst.

Sidste uges aktioner var især iværksat ud fra et krav om, at Cairn skal offentliggøre en beredskabsplan med oplysninger om, hvordan selskabet vil rydde op efter en eventuel oliekatastrofe i de arktiske farvande.

Tidligere på ugen indgav Greenpeace en klage over Råstofdirektoratets hemmeligholdelse af beredskabsplanen til Ombudsmanden for Inatsisartut i Grønland.

18 aktivister fra Greenpeace blev anholdt i lørdags efter aktionen mod en boreplatform.

Én blev udvist efter et retsmøde i Nuuk i mandags. Her fik de resterende 17 deres fængsling forlænget i to uger, mens Udlændingeservice vurderer, om de skal udvises.

Der er ikke danskere blandt aktivisterne.

0 kommentarer
Vis kommentarer