Vikarstop på sygehuse giver milliongevinst

Nej tak til sygeplejerskevikarer gavner arbejdsmiljøet, behandlingen og bundlinjen på sygehusene i Danmark

Danske hospitaler har sparet 800 millioner kroner, forbedret behandlingen af patienterne og skabt bedre arbejdsmiljø ved at skære voldsomt ned på forbruget af vikarer fra private bureauer.

Det skriver Politiken mandag.

Mest markant er det sket i Region Hovedstaden, som indførte stop for brug af sygeplejerskevikarer fra private bureauer i juli 2009.

Det har givet en besparelse på omkring 500 millioner kroner om året, viser tal fra Danske Regioner.

Det er også en fordel for både personale og patienter, at det nu i langt højere grad er de samme sygeplejersker, der tager sig af patienterne hver dag, lyder det.

- Det har betydet meget for arbejdsmiljøet, at muligheden for at få fastansatte kolleger med erfaring er øget, siger Charlotte Høffding Larsen, som er fællestillidsrepræsentant på Herlev Hospital.

- De nye bliver godt oplært, der er ro på afdelingerne, der er en større rummelighed, og de unge har hele tiden gode, erfarne kolleger at læne sig op ad. Så det har været godt for mange ting, tilføjer hun.

Hospitalernes udgifter til private vikarbureauer eksploderede for fire-fem år siden.

Da valgte mange sygeplejersker at sige deres faste job op og melde sig til private bureauer, der kunne sikre dem betydeligt bedre løn og arbejdstider, som de selv kunne vælge.

Til gengæld blev hverdagen på hospitalsafdelingerne langt mere stresset og krævende for de fastansatte sygeplejersker, som blev tilbage.

De måtte overtage flere arbejdsopgaver, samtidig med at de skulle oplære skiftende vikarer, som oven i købet fik en højere løn end dem selv.

- Udgifterne voksede eksplosivt, og vi havde store problemer med at bemande operationsstuerne. Det gjorde, at vi sagde, at nu skulle det være, forklarer koncerndirektør i Region Hovedstaden, Morten Rand Jensen, til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer