Staten svigtede børnehjemsbørn

Staten undlod at føre tilsyn med børnehjem. Men de nu voksne får alligevel ingen undskyldning

Staten svigtede sit ansvar om at føre tilsyn på danske børnehjem i perioden 1945-1976.

Det er konklusionen i en rapport fra Syddansk Universitet om forholdene på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Og meget tyder på, at lignende forhold har præget 18 andre børnehjem i samme periode, oplyser DR.

Men det betyder ikke, at de tidligere beboere på børnehjemmene får en undskyldning fra staten, siger socialminister Benedikte Kiær (K). Hun mener ikke, at regeringen kan sige undskyld for noget, der skete for så mange år siden.

Men hun beklager det, som børnene blev udsat for:

- Jeg beklager de grelle forhold, som der har været på nogle af børnehjemmene. Det var en anden tid med en anden lovgivning, hvor man ikke så på tilsyn, som man gør i dag, siger hun til DR.

Godhavn er gennem flere år blevet beskyldt for at udsætte flere af drengene for tæsk og seksuelle overgreb. I et forsøg på at få det dokumenteret gik flere af de nu voksne drenge sammen i foreningen "Godhavnsdrengene".

De fik i 2009 penge af Socialministeriet til undersøgelsen, som mandag eftermiddag offentliggøres.

Medlem af gruppen Arne Roel Jørgensen havde håbet, at staten ville undskylde, da det ville kunne have lukket døren til en traumatiseret barndom. Den spøger stadig, 40 år efter han boede på Godhavn.

I Norge har tilsvarende undersøgelser udløst erstatninger og officielle undskyldninger.

Bag undersøgelsen står professor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet og Maria Rytter museumsinspektør på Forsorgsmuseet i Svendborg.

0 kommentarer
Vis kommentarer