Piger vil begå selvmord med piller

Antallet af unge piger, der tager en overdosis smertestillende, vokser år for år

Lettere smertestillende piller er blevet en gængs metode blandt unge piger til at forsøge at tage livet af sig - eller til at råbe om hjælp. (Foto: Thomas Borberg)
Lettere smertestillende piller er blevet en gængs metode blandt unge piger til at forsøge at tage livet af sig - eller til at råbe om hjælp. (Foto: Thomas Borberg)

Antallet af såkaldte Panodil-piger stiger med eksplosiv hast i Danmark. På bare et enkelt år er antallet af piger og unge kvinder mellem 12 og 20 år, der er blevet indlagt med forgiftning efter at have taget lettere smertestillende midler som Panodil, Pamol og Pinex, steget med 25 procent - fra 899 i 2008 til 1.135 i 2009.

På 10 år er antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg firdoblet - en stigning, der kan forklares med en nem adgang til pillerne, der ofte bliver solgt i store pilleglas på 100 eller 300 piller. Det skriver Dagbladet Information.

Derfor bør man begrænse adgangen og gøre de store pakker receptpligtige, lyder det samstemmende fra læger, psykologer, Børns Vilkår og Panodil-producenten medicinalfirmaet GlaxoSmithKline.

- Jeg tror ikke, der er flere ulykkelige piger, end der altid har været. Vi mener helt klart, man bør gøre de store pilleglas receptpligtige, siger Søren Rittig, der er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab - sammenslutningen af de danske børnelæger. En løsning, professor i psykiatri Merete Nordentoft fra Bispebjerg Hospital, der forsker i unge pigers selvmordsforsøg, er enig i.

- I England, hvor man har den ordning, har man set, at der er sket et fald - både i antallet af selvmordsforsøg, fuldbyrdede selvmord og i selvmordshyppigheden alt i alt, siger hun og påpeger, at vi her i landet kun har set selvmordsforsøgene stige og stige.

I Danmark har man nemlig indtil videre afvist at ændre på pakkestørrelsen. I stedet har man med kampagner og advarselsmærkninger på pakkerne forsøgt at sænke forbruget, men tiltagene har kun haft effekt i begrænsede perioder. Derfor ønsker også firmaet bag nogle af de svage smertestillende piller at reducere æskestørrelserne.

- Vi ser meget gerne, at myndighederne gør store pilleglas receptpligtige, og at kun små pakninger med 20-30 piller kan købes i håndkøb, siger Henrik Kastoft, der er External Affairs Manager for GlaxoSmithKline Danmark, der producerer Panodil.