Vintervejr skaber problemer i Skandinavien

Der varsles om snefald og hård blæst i store dele af Danmark, men Norge og Sverige går heller ikke ram forbi

LIVE TV: Se vejret i København - og fortæl/læs om vejret, hvor du er lige nu
LÆS OGSÅ: LIVE-vejrtjeneste kostede en væg hos chefredaktøren

Vinteren har for alvor bidt sig fast i de skandinaviske lande. Mens sneen daler, og termometeret viser minusgrader i Danmark, så giver vejret også mærkbare trafikale problemer i Norge og Sverige.

I Norge er det gået værst ud over Bergen lufthavn, Flesland, der måtte lukke i nogen timer torsdag morgen på grund af snekaos. Flytrafikken er genoptaget, men der ventes en del forsinkelser, oplyser det norske nyhedsbureau NTB med Avinors driftscentral som kilde.

Klokken 07.40 blev lufthavnen genåbnet, men flyrejsende fra Bergen skal regne med mindst en times forsinkelse eller mere. Vind og sne har også præget landevejstrafikken i Hordaland i Vestnorge torsdag morgen.

Advarer mod vejret
I de nordlige dele af Sverige er den ligeledes gal. Et tysk lag nysne og kraftig blæst, lyder meldingen fra Sveriges Meteorologiske og Hydrologiske Institut, SMHI, der for dele af landet har udsendt en klasse 2-advarsel. Det er den næsthøjeste.

Det betyder, at udviklingen i vejret kan medføre fare for offentligheden, store materielle skader og forstyrrelser af væsentlige samfundsfunktioner. Advarslen gælder for Väternorrland og kystlandet i Västerbotten og Norrbotten, skriver nyhedsbureauet TT.

- Der kan komme ganske store mængder sne, op mod 20 centimeter.

Der ventes snefald i næsten hele Sverige. Kombineret med kraftig blæst kan det skabe driver på vejene. Desuden begynder det at blæse, så sneen hvirvles op og giver dårlig sigt, sigere meteorolog Linnea Rehn fra SMHI.

I størstedelen af Sverige er der kun udsendt en klasse 1-advarsel, hvilket skyldes svagere vind. Men det har været koldt i hele december i Skandinavien, og det bliver koldere, hvilket skyldes kolde vinde fra Ishavet.

Udsigterne for en hvid jul er gode, mener den svenske statsmeteorolog, der kun tager forbehold for snedækket i de sydligste dele af Sverige.