Jyder og fynboer holder mest på pengene

Københavnerne bruger flest penge på forbrug. Til gengæld er jyder og fynboer de mest sparsommelige

Der bliver ikke ødslet med pengene i i det nord- og sønderjyske og på Fyn. Husstande i Jylland og på Fyn havde landets laveste forbrug i 2008, viser analyse fra Danmarks Statistik.

I Region Nordjylland brugte hver husstand 288.931 kroner i 2008 på husleje, el og varme, transport, tøj, mad og andre forbrugsvarer. I Region Syddanmark lød forbruget på stort set det samme - nemlig 288.706 kroner.

Københavnerne kan til gengæld kalde sig danmarksmestre i forbrug. I Region Hovedstaden brugte hver husstand 328.931 kroner i 2008.

Region Sjælland og Region Midtjylland ligger lunt i midten af forbrugsræset med forbrug henholdsvis på 321.202 kroner og 308.940 kroner.

En del af forklaringen på københavnernes førsteplads lyder, at boligudgifterne er væsentligt højere i denne region end i resten af landet.

En husstand i Region Hovedstaden havde således årligt udgifter til boligbenyttelse på 72.900 kroner, hvilket er mellem 7000 og 11.500 kroner mere end i de øvrige regioner.

Men det er ikke hele forklaringen, for jyder og fynboer bruger også færre penge på mad og drikkevarer end øst for Storebælt.

Færre udgifter til fritidsudstyr, underholdning og rejser er også medvirkende til, at jyder og fynboers forbrug er mindre.

Husstande i Region Hovedstaden brugte for eksempel næsten 4000 kroner mere på tøj og sko end husstande i Region Syddanmark, som havde det næsthøjeste forbrug.