NASA bekræfter: Det er ’nyt’ liv

På et pressemøde bekræftede NASA, at de har fundet liv baseret på arsenik

GFAJ-1 hedder den nye livsform. Den er udvundet af mudderet fra den giftige sø Mono Lake. (Foto: NASA)
GFAJ-1 hedder den nye livsform. Den er udvundet af mudderet fra den giftige sø Mono Lake. (Foto: NASA)

- Definitionen af liv er lige udvidet, siger Ed Weiler fra NASA.

NASA holdt klokken 20 i aften et pressemøde, hvor de afslørede en ny livsform. En 'fremmed' livsform, der er opbygget på en radikal anderledes måde en resten af livet her på jorden.

Det nye liv er baseret på arsenik, hvor kendt liv indtil nu har været baseret på fosfor.

FØLG pressemødet live her

Bruger arsenik som byggeklods
- Vi ved, at nogle mikrober kan ånde arsenik, men det, vi har fundet, er en mikrob, der gør noget nyt: Den bygger nye dele af arsenik, sagde Felisa Wolfe-Simon fra NASAs astrobiologiske research-center.

NASA opdagede det nye liv i Mono Lake - en forgiftet sø, der ligger i det østlige Californien. Det er et forskerhold fra Arizona State University, der fandt livsformen.

Kan også bruge fosfor
GFAJ-1 - hedder den nye livsform, og den kan både leve af fosfor og arsenik. Det lyder ikke af meget, men det er radikalt nyt, at liv kan bruge giften arsenik som byggesten.

- Ideen om alternative biokemier for liv er almindelig i science fiction. Indtil nu har en livsform, der brugte arsenik som byggeklods, kun været teoretisk, men nu ved vi, at sådan noget liv eksisterer i Mono Lake, fortæller Carl Pilcher leder af NASA institut for astrobiologi.

- Det her handler ikke om arsenik eller Mono Lake. Det her handler om at tænke over livet. Om at stille spørgsmål. Jeg har vist her i dag, at vi har vist en mikrobe, der kan skifte fosfor ud med arsenik, siger Felisa Wolfe-Simon fra NASAs astrobiologiske research-center.

Vi skal tænke bredere
Efter fremlæggelsen var der spørgsmål fra salen til panelet af forskere, der havde fremlagt deres arbejde.

Hvordan påvirker det her NASA?´

- Det her kan påvirke de områder, vi tænker på som beboelige.

- Hvis vi tidligere tog til en anden planet og så et menneske, ville vi genkende det som et menneske. Vi skal tænke så bredt som muligt, når vi leder efter tegn på liv.

- Vores Læsere havde forventet 'ET' – flere af dem er skuffede?

- Hvis vi kunne annoncerer en fremmed livsform, havde det været fænomenalt. Men det her er også et fænomenalt fund. Vi har en organisme, der bruger et fundemental nyt stof til at skabe liv. Det her er et stort fund. Jeg er ked, af det, hvis de er skuffede. Men det her kan være det, der kan hjælpe os til at finde ET.

Pressemødet er ovre, men det er formentlig ikke det sidste, vi hører til det nye liv fra Mono Lake.