Socialbedragere fanget i lufthavnen

Skat og Arbejdsdirektoratet overvejer at intensivere kontrollen ved flere grænseovergange, efter flere sociale svindlere er blevet afsløret i Kastrup lufthavn

Skat og Arbejdsdirektoratet tjekker om rejsende, der vender tilbage til Danmark modtager kontanthjælp eller dagpenge. (Arkivfoto: Kim Nielsen/Polfoto)
Skat og Arbejdsdirektoratet tjekker om rejsende, der vender tilbage til Danmark modtager kontanthjælp eller dagpenge. (Arkivfoto: Kim Nielsen/Polfoto)

Modtagere af bl.a. dagpenge eller bistandshjælp skal tænke sig om en ekstra gang, inden de fremover rejser til udlandet.

Flere kontrolaktioner i Københavns lufthavn i Kastrup har afsløret, at et stigende antal personer rejser til udlandet samtidig med, at de får kontanthjælp og dagpenge.

- Vi kontrollerer bredt, men vi ser et vist mønster i, at de sociale bedragere kommer fra rejsemål, hvor man opholder sig i længere tid, bl.a. Thailand og Tyrkiet, siger kontorchef i Arbejdsdirektoratet, Peter Hove, til ekstrabladet.dk.

Myndighederne har rettet opmærksomheden på de rejsende, da det er ulovligt at rejse ud af landet, når man modtager sociale ydelser, da man som udgangspunkt skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Skat og Arbejdsdirektoratet har under en prøveperiode snuppet 184 sociale bedragere i Københavns lufthavn, og kontrolaktionerne er derfor nu gjort permanente.

Onsdag aften kontrollede Skat og Arbejdsdirektoratet 120 personer, og her viste det sig, at de 25 var rejst til udlandet, selv om de modtog kontanthjælp eller dagpenge.

- De fleste af dem, vi har afsløret, er rejst ud af landet, selv om de modtog kontanthjælp, og det er vores erfaring, at temmelig mange af dem gør det bevidst, siger Peter Hove.

- Vi tjekker tidligere rejser i deres pas, og der kan vi ofte se et langt synderegister, tilføjer han.

Det sociale bedrageri er tilsyneladende så stort et problem, at Skat og Arbejdsdirektoratet nu overvejer at udvide kontrollen til flere grænseovergange.

- Vi er naturligvis bevidst om, at rejsende benytter andre grænseovergange, så vi overvejer at kontrollere andre steder, men foreløbif er der ingen konkrete planer, siger Peter Hove.

Arbejdsdirektoratet kan endnu ikke sætte beløb på det sociale bedrageri, da sagerne bliver sendt videre til kommuner og A-kasser.

1 kommentar
Vis kommentarer