Fatman fyret af Fair Trade

Efter Ekstra Bladets afsløringer: Den internationale mærkningsordning før kendt som Max Havelaar har fået nok

Den internationale  organisation Fair Trade Mærket dropper Master Fatman som såkaldt 'fairtrade-fighter'. (foto: jens dresling)
Den internationale organisation Fair Trade Mærket dropper Master Fatman som såkaldt 'fairtrade-fighter'. (foto: jens dresling)
Mas
ter Fatmans karma er ikke længere god nok til at være ansigtet udadtil for retfærdig og bæredygtig handel.

Den internationale organisation Fair Trade Mærket har således besluttet at droppe Master Fatman som såkaldt ’fairtrade-fighter’.

– På baggrund af de seneste dages afsløringer i Ekstra Bladet om roderiet med Casa Gorda-børnehaverne i Brasilien har vi valgt at afbryde samarbejdet med Morten (Master Fatman, red.), fortæller Fair Trade Mærkets kommunikationschef, Sune Prahl Knudsen til Ekstra Bladet.

Ikke i fattige bønders interesse
Den internationale mærkningsordning, der tidligere var kendt som Max Havelaar, arbejder for at forbedre arbejds- og levevilkårene for nogle af verdens fattigste bønder og arbejdere i en række tredjeverdens lande, har benyttet sig af Master Fatman som ambassadør siden 2008.

Men det er slut nu.

– Det er ikke længere i vores eller de fattige bønders interesse at optræde i sammenhæng med Master Fatman, og jeg tror i øvrigt heller ikke, at det er i Mortens interesse i øjeblikket, siger Sune Prahl Knudsen og uddyber:

– Når det går godt for vores ambassadører, er det selvfølgelig rigtig godt for os, men når det går skidt, som det er tilfældet her, så smitter det af på de forskellige projekter, og det kan vi ikke acceptere, siger han.

Første ’fairtrade-fyring’
Ifølge Sune Prahl Knudsen er det dog aldrig sket før:

– Det er første gang i vores historie, at vi har taget så drastisk et skridt i forhold til en af vores ambassadører, at vi har sagt farvel og tak, fordi vi ikke længere vil associeres med vedkommende. Men i den her sag har vi følt, det var nødvendigt, siger han.

– Vi synes i det hele taget, det er en rigtig beklagelig sag, som Morten har rodet sig ud i. Det er rigtig uheldigt, at han ikke har haft styr på sine ting – ikke mindst for de brasilianske børn.

Master Fatman skulle have optrådt ved et Fair Trade-arrangement i Lyngby Storcenter i slutningen af oktober, men det er altså ikke længere aktuelt.

Fatmans kommentar
Master Fatman tager ikke længere telefonen, når Ekstra Bladet ringer. Men på mail har han følgende kommentar til fyringen fra Fair Trade:

– Jeg synes forsat folk – så vidt det er muligt – skal købe fairtrade-produkter. Fairtrade Mærket gør en stor forskel for de små producenter ude i verden, siger han.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen