Forsvaret vildleder om sårede soldater

Langt flere sårede, end forsvaret og ministeren har oplyst til Folketinget

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har, mener politikere og ekspert, tegnet skønmaleri af situationen i Afghanistan. (Foto: Jan Sommer)
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har, mener politikere og ekspert, tegnet skønmaleri af situationen i Afghanistan. (Foto: Jan Sommer)

Forsvaret og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har tegnet et skønmaleri af den danske krig i Afghanistan og har ført både landets forsvarspolitikere og offentligheden bag lyset i forhold til det reelle antal sårede i krigen. Det siger politikere og en ekspert til Ekstra Bladet.

Det er nemlig langt farligere og mere blodigt at være soldat i Afghanistan, end ministeren og forsvarskommandoen i går oplyste i et skriftligt svar til medlemmerne af Folketingets forsvarsudvalg.

Forsvaret fastslog, at 119 danske soldater er blevet såret, men Ekstra Bladets bibliotek har foretaget en minutiøs gennemgang af samtlige pressemeddelelser fra Hærens Operative Kommando, og rent faktisk er 190 danske soldater blevet såret i Afghanistan.

Bevidst vildledning?
– Det er et skandaløst svar. Enten er det udtryk for bevidst vildledning af Folketinget for at skjule krigens reelle menneskelige omkostninger, eller også er det endnu en gang udtryk for at forsvaret ikke har styr på tingene, siger Frank Aaen fra Enhedslisten.

Også de radikales medlem af forsvarsudvalget Niels Helveg Petersen er stærk utilfreds med ministerens svar.

– Hvis ministeren kun har medtaget de soldater, der har fået mén eller er kommet alvorligt til skade, så må hun skrive det og så samtidig ærligt fortælle, hvor mange soldater der er blevet lettere såret og ikke har fået mén. Der skal være styr på disse tal, siger han.

Skud i benet er ikke et 'sår'
Forsvaret tæller ikke sårede med, som har en mén grad under fem procent. Det forstår militæranalytiker Henrik Jedig Jørgensen fra Center for Militære Studier ikke.

– Hvis jeg bliver skudt i benet i Afghanistan og i øvrigt får fuld funktionsdygtighed tilbage i benet, vil jeg jo stadig føle mig som såret. Og bør jo indgå i statistikken, få medalje og alt mulig andet ligesom de andre sårede. Derfor er tallene jo ikke fyldestgørende for, hvor mange der er blevet såret, men på hvor mange, der vil have mén resten af livet, siger han.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men erkender i en e-mail til Ekstra Bladet, at flere soldater kan være meldt sårede af hæren, end hun i går oplyste til Folketinget.

Hun indrømmer i e-mailen, at lettere sårede soldater, der senere raskmeldes, ikke nødvendigvis er medtages i forsvarets oversigt over sårede i Afghanistan.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen