Annonce:
Annonce:

Problemfamilier skal registreres

Både SF, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er parate til at stramme oven for at standse problemfamiliers flytten rundt mellem kommuner

Familien i Brønderslev boede uhumsk, og i flere perioder var de uden vand, men kommunen mente ikke, at der var grundlag for at fjerne børnene. (Foto: Ernst van Norde)
Familien i Brønderslev boede uhumsk, og i flere perioder var de uden vand, men kommunen mente ikke, at der var grundlag for at fjerne børnene. (Foto: Ernst van Norde)
Annonce:
Følg Samfund

Ni børns kummerlige opvækst hos et forældrepar i Brønderslev får nu politikerne til at kræve en stramning af loven, så familier med massive sociale problemer ikke kan undgå myndighederne ved at flytte rundt mellem flere kommuner.

Både SF, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er klar til stramme systemerne for at standse de såkaldte nomadefamilier, der flytter mellem kommunerne for at undgå tvangsfjernelser eller andre indgreb i familien.

- Det er velkendt, at disse familier udnytter, at der i dag ikke er et effektivt landsdækkende registreringssystem mellem kommunerne for den slags sager. På den måde kan de købe sig ekstra tid eller måske helt undgå, at deres sag overhovedet går videre til den nye kommune, siger Özlem Cekic, socialordfører for SF, ifølge Ritzau.

Annonce:

I sagen fra Brønderslev har familien undgået en indgriben ved at flytte fra Lolland Kommune til Skanderborg Kommune og videre til Brønderslev Kommune, hvor kommunen først greb ind og tvangsfjernede alle børn, efter at den ældste pige gik til politiet og anmeldte forældrene for misbrug og vold.

Faderen og stedmoderen er nu varetægtsfængslede.

Læs også:
Kommune frikender sig selv

Datter anmeldte selv forældre for misbrug

Praksis i dag er, at sagerne overleveres fra sagsbehandleren i en kommune til en anden ved at fremsende sagen, og dels ved at den nye sagsbehandler ringer og taler med den foregående, og ifølge SF kan mange oplysninger gå tabt i den proces.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er åbne over for at se på, om reglerne skal strammes.

- Der er flere mulige løsninger. Det kunne være en central enhed, der sikrer, at fokus flytter med, når familierne flytter. Det kunne også være en mere fast praksis for udvekslinger af oplysninger mellem kommunerne, siger Martin Henriksen, socialordfører for Dansk Folkeparti, til Ritzau.

Annonce:

Hos Dansk Socialrådgiverforening afviser formanden, Bettina Post, at der er behov for stramninger af loven eller et nyt landsdækkende register.

- Reglerne og loven i dag er god nok. Der er klare bestemmelser for, hvad kommunerne skal gøre for at underrette en ny kommune, der modtager en familie med sociale problemer. Der er ingen tvivl om det, og ingen tvivl om, at det skal ske straks, siger Bettina Post, der mener, at politikerne i stedet bør se på, om kommunerne har penge nok til at tage hånd om problemfamilier på betryggende vis i stedet for at lave mere bureaukrati.

Hverken Brønderslev, Skanderborg eller Lolland kommune mener, at de har begået fejl i deres sagsbehandlinger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: