Unge tæver hjemløse som aldrig før

Overfald på hjemløse forekommer flere gange om ugen. Især fulde unge i de større byer går løs på de skæve eksistenser, siger udgiveren af hjemløseavisen 'hus forbi'

De hjemløse i Danmarks større byer får tæsk som aldrig før. Politiet hører næsten aldrig om det. Det er ikke manden på dette billede, som er blevet overfaldet.  (Arkivfoto: Benjamin Kürstein)
De hjemløse i Danmarks større byer får tæsk som aldrig før. Politiet hører næsten aldrig om det. Det er ikke manden på dette billede, som er blevet overfaldet. (Arkivfoto: Benjamin Kürstein)

Sidste tirsdag måtte en krafigt blødende hjemløs mand til behandling på Bispebjerg Hospital efter et møde med ni unge. Den 33-årige hjemløse havde siddet og passet sig selv, da de unge mænd overfaldt ham med en regn af slag og spark.

Det er forholdsvist sjældent, offentligheden hører om den slags umotiverede overfald på samfundets svageste mennesker, men desværre ikke sjældent at det sker, oplyser salgschefen for hjemløsebladet 'hus forbi', Leif Baran.

- Jeg har kontakt til ca. 500 hjemløse på landsplan, og disse overfald hører vi vel om et par gange om ugen, siger han til ekstrabladet.dk.

Unge filmer overfald
- Det er især unge mennesker, der overfalder dem, og især fredag og lørdag aften, hvor de er fulde og vil have noget gang i gaden. Det skal så åbenbart gå ud over vores drenge, som han kalder de mange hjemløse, der tjener til livets ophold ved at sælge hjemløseavisen på gaden.

Han tilføjer, at antallet af overfald på hjemløse kan være betydeligt højere, da han langt fra har kontakt til dem alle, og derfor ikke hører om alle overfald.

- Mange af overfaldene er det, man vil kalde 'et par på kassen'. Og jeg har for nylig hørt om et tilfælde af fænomenet 'happy slapping', hvor de unge filmede overfaldet med mobiltelefon. Dertil kommer de grovere overfald, som jeg hører om ca. en gang om ugen, siger Baran.

Forsvarsløse i soveposer
Politiet har svært ved at få et overblik over problemets omfang, da de næsten aldrig bliver informeret om volden. Det bekræfter informationschef Flemming Steen Munch fra Københavns Politi overfor ekstrabladet.dk.

- De er ikke gode til at melde det. De kører meget med at holde det for sig selv. Det er jo en subkultur, hvor man ikke sladrer om andre, og forsøger at klare sig selv, siger Leif Baran.

Leif Baran og Røde Kors, som gør en stor indsats for hjemløse i Danmark, prøver at komme volden til livs ved at give de hjemløse gode råd.

- Vi opfordrer dem til at sove 2-3 stykker sammen, og undgå centrum af de store byer i weekenden. Desuden skal de altid holde sig fra store grupper unge. Når de sover, skal de kun lyne soveposen halvt op, så de kan komme hurtigt ud af den, hvis det brænder på, siger Leif Garan.